Autogiganter giver Spanien milliardindsprøjtning

Udenlandske bilproducenter er motiveret af Spaniens fleksible arbejdsmarkedslovgivning, som blev vedtaget af den konservative regering under eurokrisen.

Foto: CESAR MANSO.
Læs mere
Fold sammen

Den spanske bilindustri tiltrækker med sin billige arbejdskraft milliarder af investeringer fra globale autogiganter og giver dermed et solidt boost til den ellers svækkede økonomi.

Det skriver Wall Street Journal.

- Spanien kan ikke konkurrere med Østeuropa, men det er stadig billigere end Frankrig eller Tyskland - og lige så konkurrencedygtigt, siger finansiel planlægger for Seat Joachim Hinz til Wall Street Journal.

Volkswagen vil investere 1 mia. euro i sin nordspanske fabrik i Pamplona til produktionen af den nye Polo, mens amerikanske Ford vil investere 2,3 mia. euro i sin fabrik i Valencia. Det er blot et par eksempler ud af en lang række bilproducenter, som står i kø for at smide penge efter den spanske produktion, skriver den amerikanske avis.

De udenlandske producenter er motiveret af Spaniens fleksible arbejdsmarkedslovgivning, som blev vedtaget af den konservative regering under eurokrisen i 2012. Loven gjorde det nemmere at fyre langtidsansatte, og samtidig blev forhandlingsretten svækket, skriver Wall Street Journal.

Bilsektoren udgjorde 8,7 pct. af Spaniens BNP i 2015, et pænt spring fra 5,2 pct. i 2005, og har hele 9 pct. af landets arbejdere i folden. Den spanske arbejdsløshed ligger dog fortsat omkring de 20 pct., skriver den amerikanske avis.