Australsk tørke gør jakkesættet dyrere

Oversvømmelser afløst af tørke hos verdens største uldproducent betyder, at uldpriserne er fordoblet i det seneste år. Forbrugerne vil snart mærke stigningen, lyder det.

Australske oversvømmelser og tørke har sendt uldpriserne i vejret. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL MUNOZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kombinationen kunne dårligt være værre. Verdens største uldproducent, Australien, har været ramt af massive oversvømmelser langs østkysten og tørke i de centrale dele af landet. Og samtidig er efterspørgslen på uld steget fordi især kineserne har fået smag for uldtøj som eksempelvis jakkesæt.

Det betyder, at uldpriserne siden sidste år er fordoblet til det højeste niveau nogensinde. Prisen på den australske uld, der sætter standarden for resten af markedet, er nu på hele 77 kroner kiloet, skriver Financial Times. Det sker fordi uldproduktionen globalt set er den laveste i 85 år. Antallet af får i Australien er i forvejen 90 procent lavere end i 1990.



Og de omfattende prisstigninger spreder sig gennem forsyningskæden til producenterne og derfra videre til forbrugerne. Dermed forventes prisen på eksempelvis jakkesæt at stige med 10 procent.

"Hvis prisen på uld holder sig på det nuværende niveau, vil vi justere vores priser," siger Bernd Hanke, adm. direktør for Hugo Boss i Storbritannien, til Financial Times.

Han kalder prisstigningerne foruroligende og siger, at en prisstigning på 10 procent absolut er smertegrænsen. Samme billede gør sig gældende i USA, hvor producenterne også lover prisstigninger.



Brian Brick, der  er adm. direktør for den britiske specialist i herremode, Moss Bros, kalder uldpriserne et et problem og spår, at det vil føre til en renæssance for mere skinnende jakkesæt af blandingsprodukter.

"Det er meget svært bare at sende prisstigningen videre på et tidspunkt, hvor verdens forbrugere ikke har flere penge af bruge. Resultatet er en bevægelse mod uld-blandingstekstiler, og den yngre generation er mindre optaget af at deres jakkesæt er 100 procent ny uld," siger han til Financial Times.