Australien vil ikke ændre på lov trods Facebook-blokade

Verdens første lovgivning, som pålægger Facebook og Google at betale for nyheder, som de bringer videre, vil blive gennemført trods Facebooks blokade, fastslår den australske regering.

Det får ingen indflydelse på den planlagte lovgivning i Australien, at Facebook i sidste uge trak stikket til nyhedsstrømmen i landet og udløste en lavine af vrede, fordi også en række myndigheders og organisationers Facebook-sider blev ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebooks boykot i Australien får ingen indflydelse på lovforslaget om at gennemtvinge betaling for nyheder. Det vil blive fremlagt for det australske senat mandag uden ændringer.

Det fastslår flere politikere mandag morgen over for det britiske nyhedsbureau Reuters.

Lovforslaget, som er det første af sin art i verden, pålægger Facebook og internetgiganten Google at betale til medierne, når deres nyhedshistorier optræder i giganternes systemer.

Uvarslet blokade medførte storm af protester

Både Facebook og Google har protesteret kraftigt mod lovgivningen, og både Facebook-topchef Mark Zuckerberg og Google-topchef Sundar Pichai har holdt flere samtaler med den australske premierminister og hans finansminister. Facebook og den australske regering har hen over weekenden fortsat drøftelserne, uden at det dog fører til ændringer i lovteksten, skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

»Lovforslaget, som det er fremsat, holder den rigtige balance,« sagde den australske finansminister Simon Birmingham til australsk radio.

Facebook trak onsdag aften, dansk tid, uden varsel stikket til alle nyheder, således at ingen nyheder dukkede op i australske Facebook-brugeres nyhedsliste, ligesom de ikke selv kunne lægge nyheder ud. Det medførte en storm af protester, fordi Facebook også med ét fjernede alle myndighedernes udmeldinger lige op til, at et stort vaccinationsprogram begynder.

Google er begyndt at betale

Kritikerne finder det utilstedeligt, at Facebook ikke er i stand til at skelne mellem nyheder og myndighedsoplysninger. Facebook har beklaget at have ramt også forkerte mål, men det har kun øget trykket på det børsnoterede selskab, som nu er endt i en pr-katastrofe.

Google har truet med at lukke sin søgemaskine i Australien, som står for 95 procent af alle internetsøgninger i landet, men i sidste øjeblik er Google i stedet begyndt at indgå betalingsaftaler med australske medier. Medierne rapporterer alle tilbage, at de føler sig godt betalt gennem aftalerne. Det har bestyrket de australske politikere i, at lovgivningen allerede har haft den ønskede værdi, selv om den endnu ikke er vedtaget.

»Der er ingen grund til, at Facebook ikke kan gøre og opnå, hvad Google allerede har gjort,« sagde finansminister Simon Birmingham i radioen.

Danmarks kulturminister, Joy Mogensen (S), meddelte fredag, at hun er klar til at gå længere, end hvad EU lægger op til i fællesskab at kræve af Facebook, for at sikre, at nyhedsmedier får betaling for deres arbejde.