Australien lægger multinationales skattetal frem

Flere end en tredjedel af de udenlandske selskaber betaler slet ikke skat, selv om de tjener milliardbeløb i landet.

En lang række internationale virksomheder betaler overhovedet ingen skat i Australien, viser netop offentliggjorte skattelister. Arkivfoto: Peter Parks, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER PARKS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I hundredvis af internationale selskaber, heriblandt Google og Apple, betaler ingen eller næsten ingen skat, viser de skattetal, som de australske skattemyndigheder helt usædvanligt valgte at offentliggøre torsdag morgen.

De omkring 1.500 især udenlandsk ejede selskaber omsatte alle for mindst 100 millioner australske dollars i 2014, men flere end en tredjedel betalte overhovedet ingen skat. Blandt dem er det amerikanske oliefirma Halliburton, den amerikanske hotelkæde Hilton, den amerikanske flyproducent Boeing, den britiske ditto BAE Systems, ølproducenten SABMiller, den japanske bilproducent Honda og den amerikanske bilproducent Ford, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple betalte 74 millioner australske dollars i skat af en skattepligtig indkomst på 247 millioner, hvilket svarer til skattetaksterne på 30 procent. Men Apple solgte for i alt 6,1 milliarder dollars i Australien i 2014. Tilsvarende har internetgiganten Google betalt 9 millioner dollars i skat af den 91 millioner skattepligtige indkomst, men Google solgte for i alt 357 millioner dollars.

Skattedirektør: Vi går aggressivt til værks

Flere af de selskaber, som intet har betalt i skat, siger, at det skyldes underskud. SABMiller betalte ingenting trods en omsætning på i alt to milliarder dollars.

Offentliggørelsen af skattetallerne kommer, netop som de australske politikere diskuterer besparelser på næste års budget.

Den australske skattedirektør, Chris Jordan, kritiserer de udenlandsk ejede selskaber for at være »overdrevent aggressive i den måde, som de strukturerer deres operationer på«.

»Vi vil fortsætte med at udfordre de mere aggressive ordninger for at vise, at vi er bestemte i forsikringen om, at virksomheder ikke skal lege urimeligt på lanten. Hvis de gør det, skal de forvente at blive udfordret,« siger han i en udtalelse.

Skattemyndighederne håber gennem offentliggørelsen at lægge pres på selskaberne, der ikke ønsker et plettet image.

EU har også taget hårdt fat

Også EU har taget fat om udenlandske selskabers skattebetaling. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager beordrede i oktober Luxembourg og Holland til at kradse mange millioner euro ind i ekstraskat fra den italienske bilproducent Fiat og den amerikanske kaffekæde Starbucks. Og i sidste uge blev burgerkæden McDonald's så også trukket ind i manegen og spotlyset for en gunstig skatteaftale med Luxembourg.

Apple er også på Margrethe Vestagers bord som den største og mest celebre af sagerne. Den ventes dog først afgjort i begyndelsen af 2016. Apple anklages for at have en lidt for gunstig aftale med Irland, som gerne vil tiltrække europæiske hovedsæder for internationale virksomheder og dermed skabe arbejdspladser i landet.