Auktionsbranche undrer sig over Lauritz-slagsmål med miniput

Er Lauritz.com lidt for flinke til at vurdere varer for højt? Det spørgsmål stiller flere tunge aktører i auktionsbranchen, efter at det kommende børsselskab vil have lukket ned for en konkurrents prisportal, der blotlægger auktionshusenes vurderingspris og det endelige hammerslag.

Ægteparret Bengt Sundstrøm og Mette Rode Sundstrøm står i spidsen for Lauritz.com, der torsdag bliver børsnoteret i Stockholm. Det sker på ryggen af et par dårlige år, der har tvunget selskabet til at hente kapital udefra. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Foruden arbejdet med at gøre sig klar til den børsnotering, der finder sted i Sverige torsdag, har Lauritz.com de seneste måneder også kæmpet på en anden front.

Onlineauktionshuset har arbejdet i kulissen for at få lukket ned for en specifik tjeneste hos et andet webbaseret auktionshus, Everclassic.com.

Helt konkret er det tjenesten »Hvad er det værd«, som Everclassic tilbyder, og som Lauritz.com vil have hen, hvor peberet gror.

Med søgemaskinen er det muligt for enhver at søge på bestemte varer, f.eks. en Børge Mogensen-sofa, og se, hvad varen er gået for ved hammerslag på forskellige auktionshuse.

Problemet er – ifølge Lauritz.com – at Everclassic.com trækker dataene fra Lauritz’ egen database uden at have fået tilladelse, og af samme grund kræver auktionshuset tjenesten lagt ned med det samme via en stævning, som Københavns Byret ventes at tage stilling til i den kommende uge.

»Ved at benytte tjenesten »Hvad er det værd« i den sammenhæng lukrerer Everclassics site således på indhold, der er skabt af Lauritz.com til direkte understøttelse af Everclassics konkurrerende auktionsite,« hedder det i stævningen, som advokat­firmaet Niels Nørarger har sendt til retten og Everclassic på vegne af Lauritz.com. Samme sted fastslåes det, at Lauritz.com har »investeret et trecifret millionbeløb i opbygningen af denne database, som Everclassic.com ifølge Lauritz.com via »webcrawling-teknologi« en gang i døgnet trækker data fra.

Gensyn med ansat

Everclassic.com blev lanceret i sommeren 2014, og skæbnen vil, at det er en tidligere Lauritz.com ansat i skikkelse af Rasmus Warnke Nørregaard, der står i spidsen for firmaet.

Konceptet bag hjemmesiden er – som det så ofte ses – at skære et led væk i processen ved at forhandle varerne direkte mellem køber og sælger uden stop ved auktionshus undervejs.

Selv om Rasmus Warnke Nørregaard står ved, at hans firma er en konkurrent til ­Lauritz.com, undrer han sig over sin tidligere arbejdsplads fremfærd og afviser samtidig, at der skulle være tale om tyveri.

»Samtlige oplysninger er jo frit tilgængelige på nettet, så vi har altså ikke haft snablen nede i nogen hemmelig database, og vi henviser med links til Lauritz.com, så vi trækker heller ikke trafik fra dem,« siger Rasmus Warnke Nørregaard og udpensler det overordnede mål med pristjenesten.

»Det er oppe i tiden, at brugere selv vil finde frem til informationer om, hvad det pågældende møbel er værd, og med det her ønsker vi at skabe gennemsigtighed i auktionsbranchen.«

Foruden Lauritz.com trækker Everclassic.com også data fra landets andet store auktionshus, Bruun Rasmussen. Her har man modsat Lauritz.com ingen kvaler ved at videre­formidle vurderingsprisen og hammerslaget på de varer, man sælger.

»Prisportalerne er kommet for at blive og sikrer gennemsigtighed og transparens i markedet, og vi er ikke bange for at vise vores resultater, og hvad vi opnår ved auktion. Vi udleverer endda selv hammerslagsdata til de største prisdatabaser som f.eks. ArtPrice. Nogle gange får vi hammerslag, der er væsentligt over vurderingsprisen og andre gange nogle, der er under,« siger adm. direktør Jakob Dupont og tilføjer, at man gennemsnitligt rammer mellem 95 og 110 procent af vurderingerne, også kendt som vurderingsprocenten.

Han undrer sig derfor over Lauritz.com modvillighed.

»Man kan kun gisne om grunden til, at man ikke vil have sine priser ud, men det ville være nærliggende at antage, at det er, fordi der ikke er konsensus mellem vurderingspris og hammerslagspris,« siger han.

Samme opfattelse har man hos Auktionshuset.com, der har base i Hørsholm. Her hæfter adm. direktør Peter Christmas-­Møller sig også ved, at det er svært at afskærme de pågældende data fra diverse prisportaler.

»Da internettet gjorde sit indtog, var der en bekymring i auktionsbrancen om, hvorledes man kunne beskytte sin viden. Men mange af disse data ligger nu relativt åbent ude på nettet, så denne vidensbeskyttelse holder næppe længere,« siger han og stiller sig af samme grund undrende over for Lauritz.coms modvillighed.

»Lauritz.com er en stor cementblander af forskellige varer, som kører hele tiden, og som de prøver at gruppere. Udfordringen for onlineauktionshuse er, at de kan have sværere ved at få varen modsat traditionelle auktionshuse, og her er et middel til at sætte vurderingsprisen høj,« siger han.

Stævning handler om rettigheder

Hos Lauritz.com afviser driftsdirektør Henrik Engmark i en mail, at man er modvillig mod at blotlægge sin vurderingsprocent, men at stævningen af Everclassic.com udelukkende handler om rettigheder.

»Vi ønsker ikke, at Everclassic skal bygge sin forretning op på vores investeringer. ­Lauritz.com har mere end fire mio. hammerslag i databasen, som vi ikke mener, at ­Everclassic skal stå på skuldrene af som led i at skabe content og trafik på deres egen hjemmeside. Hvis en kunde ønsker at se ­Lauritz.coms hammerslag, foretrækker vi, at det sker på vores hjemmeside,« skriver han.

Han tilføjer om auktionshusets vurderingsprocent, at den er på 80 procent, og at »kunder til hver en tid kan følge med på vores hjemmeside, da alle hammerslag dagligt offentligeres i forhold til vurderingen«.

Lauritz.com bliver officielt noteret på børsen i Stockholm torsdag morgen.