ATPs nye topchef tog del i skattekarrusel

Christian Hyldahl er ATP's nye topchef. Før var han chef for et forretningsområde i Nordea, der deltog i lidt kontroversielle handler, hvor formålet var at undgå at betale udbytteskat. Bestyrelsesmedlem i ATP kræver nu svar.

Christian Hyldahl, ny topchedf i ATP Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2006 og 2007 har storbanken Nordea forsøgt uretsmæssigt at få udbetalt en milliard kroner i refusion af schweizisk udbytteskat på baggrund af milliardstore aktiemanøvrer. Dengang var Christian Hyldahl chef for aktieområdet i Nordea Markets, og det var denne afdeling, som stod bag handlerne. Nu har Christian Hyldahl fået nyt job, som topchef i ATP. Det skriver Dagbladet Børsen.

»Som vi flere gange har fortalt i medierne, var der tale om en type helt almindelige transaktioner i 2006 og 2007. Vi søgte om refusion af udbytteskat i fuld åbenhed, og som tidligere nævnt i dagspressen stoppede vi straks denne praksis i alle lande, da de schweiziske myndigheder første gang begyndte at så tvivl om fremgangsmåden i 2008,« siger ATP-chef, Christian Hyldahl til Børsen.

Christian Hyldahl skal pr. 1. januar overtage stillingen fra Carsten Stendevad, men bestyrelsen i ATP er ikke blevet orienteret om de karrusellignende handler. Derfor kræver et af bestyrelsesmedlemmerne nu svar.

»Vi har et ansættelsesudvalg, der primært har taget sig af ansættelsen, så jeg kan sige nej til, at den oplysning er blevet forelagt ATP's bestyrelse. Så det vil jeg da spørge ind til,« siger Kim Simonsen medlem af ATP-bestyrelsen som forbundsmand i HK til Børsen.

De kontroversielle finansielle handler, som Nordea har forsøgt, er ifølge den schweizske domstol en karruselligende forretning. Nordea har ikke siddet med aktierne i lang tid, men de fik refusion af udbytteskat, og derefter sendte de dem videre til de oprindelige ejere. For de oprindelige ejere havde ikke krav på refusion af udbytteskat.

Derfor fik Nordea en dom i Schweiz i foråret 2015, som kostede banken et trecifret millionbeløb.