ATPs kosmopolit forlader Danmark

Familiesag. Det er en vemodig Carsten Stendevad, der forlader ATP og flytter til USA for at kunne støtte sin svigerfamilie af helbredsmæssige grunde.

Carsten Stendevad blev direktør for den danske pensionskæmpe efter flere års international karriere. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han var glad i låget, da Berlingske Business for godt tre et halvt år siden mødte Stendevad i London, kort før han tiltrådte som ny ATP-direktør. Han var glad både for at han havde fået ATP-jobbet, og for at han skulle vende tilbage til Danmark med familien, der for første gang i mange år ville være samlet iher i landet.

Nu, hvor det er blevet offentliggjort, at Carsten Stendevad stopper hos ATP, er det derimod vemod, der fylder hos ham. For det har været »fantastiske år, og det har været sjovt«, og, pointerer han, de har opfyldt alle hans drømme om at varetage et job, der både har et samfundsmæssigt og et globalt perspektiv med en god portion intellektuel pirring.

Men familien har brug for ham. Ikke hans danske familie, men hans amerikansk-indiske svigerfamilie, hvor der er opstået »en alvorlig helbredssituation«, og derfor vender han og hans kone og børn tilbage til USA, siger han.

Carsten Stendevad stopper senere på året, men bliver i overgangsperioden, indtil der er fundet en ny direktør. Hvad fremtiden bringer jobmæssigt, ved Carsten Stendevad endnu ikke.

Styrket ATP

»Ligesom mine to forgængere overtog jeg et godt ATP og efterlader et styrket ATP,« siger Carsten Stendevad.

»Specifikt så afleverer vi et rigtigt fint investeringsafkast på 14,3 procent, og vi har skåret i vores administrationsomkostninger med 24 procent. Da jeg kom til, var formuen 600 milliarder kroner. I dag er den steget til 800 milliarder kroner. Det er vigtigt at pointere, at det ikke er mig, der alene har skabt dem, det har vi som organisation.«

»Men endnu vigtigere er, hvad der ligger bag ved de resultater. Vi har virkelig udvidet vores investeringskompetencer. Og administrationssiden, som man ikke taler så meget om, er også vokset kolossalt. For fire år siden var der 700 medarbejdere og i dag har vi 2.600 medarbejdere,« siger han.

Carsten Stendevad er taknemlig for at have fået lov til at tage livtag med ATP.

»Det er højdepunktet i min karriere. Det er der ingen tvivl om,« siger han.

Eksponeret

Berigende og lærerigt har det været at opleve alle de sceneskift, som jobbet i ATP byder på.

»Det ene øjeblik sidder vi og udarbejder en investeringsaftale med en stor udenlandsk investeringsmodpart. I den næste scene befinder vi os i call centret og lytter til medarbejdere, der taler med borgere om boligstøtte. Og i den tredje scene taler man om, hvordan danske pensionskasser kan være med til at løse infrastrukturen herhjemme. Den brede berøring med hele samfundet har oprigtigt interesseret mig og været en fornøjelse,« siger Carsten Stendevad.

Han har også oplevet at have en meget eksponeret rolle i medierne, da ATP gik ind og var medinvestorer i Nets og DONG.

Og det har han såmænd også haft det fint med, så længe det handlede om substansen og ATPs rolle. Begge investeringer har også været givtige.

Mr. Perfect

I øvrigt var Carsten Stendevad at finde i Berlingske Business Magasins særnummer om unge talenter »Talent 100« i 2005. Den gang gjorde Carsten Stendevad indtryk. Det var nærmest frygtindgydende læsning om en ung Mr. Perfect.

Siden er Carsten Stendevad blevet sindbilledet på den ledergeneration, der overtog forretningslivet i 00erne. De drog ud, fik ledelseserfaringer og meritter på den internationale scene, som de her i 10erne successivt udfolder – enten ved at vende hjem eller ved at besætte topposter internationalt.

Kosmopolitten Carsten Stendevad er i øvrigt vokset op i et dansk embedsmandshjem i Bruxelles i en søskendeflok på fem. Han har faktisk kun tilbragt fire sammenhængende år i Danmark, mens han uddannede sig som cand.polit. Efter en uddannelse som cand.polit. og med suppleringsfag i retorik fra Københavns Universitet samt en master i public policy fra Kennedy-skolen på Harvard fik han job i konsulenthuset McKinsey & Co. Først i København, siden i New York. I 2002 hyrede Citigroup ham.

Spådom

Carsten Stendevad håber en dag at vende tilbage til Danmark.

Man skal passe på med at spå, men måske kunne Stendevad være manden, der afløste Lars Rohde to gange. Først som direktør for ATP og siden som nationalbankdirektør. Vi får se.