ATP vil næppe købe op i TDC

Den danske pensionskasse forventer ikke at købe sig til en større andel af TDC, når telekoncernen snart sættes til salg. Men ATP har været meget tilfreds med kapitalfondenes tid.

Fondsdirektør i ATP, Bjarne Graven Larsen, tror ikke på en ny storaktionær i TDC. Arkivfoto: Morten Germund, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske storaktionær i TDC, pensionskassen ATP, har været svært tilfreds med de fem kapitalfondes ejerskab af landets største teleselskab men forventer ikke at øge sin aktieandel, når TDC om kort tid bliver sat til salg.

TDC meddelte fredag morgen, at dets ejere nu officielt vil sælge ud, om end stadig forblive »en betydelig investor i TDC«.

»TDC er i dag et godt og stærkt selskab. Nu kommer det ud og bliver en ganske almindelig aktieinvestering for ATP - et stort børsnoteret selskab med en stor indtjening. Vi vil kikke på selskabet og dets indtjeningspotentiale. Hvis vi synes, at kursen er for høj, kan det være, at vi vil reducere vor beholdning af aktier. Hvis kursen bliver for lav, kan det være, at vi holder fast eller måske øger beholdningen. Men vi har en større andel i TDC end i andre børsnoterede, danske selskaber, og derfor er det nok mere sandsynligt, at vi på sigt reducerer eller fastholder vor beholdning. Det mindst sandsynlige er, at vi øger beholdningen,« siger direktør i ATP, Bjarne Graven Larsen, til Business.dk.

ATP blokerede for fondenes plan

ATP ejer omkring 5,5 procent af aktierne i TDC og er årsag til, at TDC ikke blev afnoteret fra børsen, sådan som de fem britisk-amerikanske kapitalfonde havde planlagt. ATP nægtede nemlig at sælge sine aktier, og da andre tilsvarende holdt fast, formåede fondene ikke at opnå de nødvendige 90 procent af aktierne til at kunne afnotere selskabet.

»Vi har været meget tilfredse med det forløb, der har været. Vi havde en konflikt med NTC (kapitalfondenes fælles selskab, red.), fordi ATP og NTC var enige om, at TDC var et godt selskab, og vi sloges for at få lov til at blive. Men derefter har vi haft et rigtigt godt samarbejde med TDC og andre aktionærer. Der er gjort fuldstændigt det, som vi og kapitalfondene i 2006 sagde, at der skulle til,« siger Bjarne Graven Larsen.

TDC skulle skæres til. Der skulle tages højde for, at folk faldt fra fastnettet. TDC skulle vokse på mobiltelefoni, Internet og kabel-TV. Og TDC skulle fokusere på den danske og nordiske forretning og sælge sine udenlandske selskaber.

»TDCs direktion har fuldt planen slavisk og eksekveret den godt,« konstaterer ATP-direktøren.'

Ingen ny storaktionær

Vil det få indflydelse på ATPs ejerskab, hvem der køber de TDC-aktier, der nu skal udbydes?

»Det er en hypotetisk situation, hvor aktiesalget skulle lede til en ny stor, betydende aktionær. Det anser jeg for lidt teoretisk, når så mange investeringsbanker er involveret. Skulle det alligevel ske, vil vi kikke på, hvem aktionæren er, og hvad aktionæren vil med selskabet. Det kommer an på en konkret vurdering. Men som sagt forventer jeg ikke, at det vil ske,« siger Bjarne Graven Larsen.