ATP skød 240 mia. kr. i kriseramt finanssektor

Vores investeringer kom indirekte til at støtte den finansielle sektor, siger ATPs fondsdirektør.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke kun Danske Bank, der fik hjælpende milliardlån fra ATP, efterhånden som finanskrisen rullede ind over Danmark.

Berlingske kan i dag afdække, at en markant del af danskernes tvangsopsparede pension i ATP i al ubemærkethed for den brede offentlighed bidrog til at holde Danmark på det rette finansielle spor i perioden fra september 2008 til november 2010.

»Samlet har ATP altså skudt langt over 240 mia. kr. ind i projekter og opkøb i øvrigt, hvor hovedformålet har været at holde hånden under den finansielle sektor, herunder bankerne, renteniveauet mv.,« fremgår det af en opgørelse fra myndighederne fra 2010, som Berlingske er i besiddelse af.

Til sammenligning var ATPs samlede aktiver 436 mia. kr. ved udgangen af september 2008, viser regnskabet for tredje kvartal 2008. Dermed blev en betydelig del af pensionspengetankens formue investeret for at sikre den finansielle stabilitet i Danmark.

Tilbage i efteråret 2008 sendte kollapset i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers rystelser gennem finansverdenen, og herhjemme fik blandt andet Danske Bank problemer.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein understreger, at omstændighederne i de hektiske dage efter kollapset i Lehman Brothers i september 2008 var højst usædvanlige.

»Konkursen i Lehman Brothers kom samtidig med, at Danmark blev udsat for en valutakrise, så der var behov for meget kraftige reaktioner fra det offentliges side.«

Nils Bernstein mener dog ikke, at Nationalbanken brugte ATP som en slags finanskrisehjælper:

»Sådan ser jeg det ikke. ATP må i situationen selv have vurderet, at de var interesseret i at få nogle danske statsobligationer, som vi vidste, at der var en betydelig interesse for.«

ATPs fondsdirektør, Henrik Gade Jepsen, bekræfter, at ATP under finanskrisen investerede massivt i den danske finanssektor.

»Finanskrisen betød, at der blev uro om kronen, og at de danske renter steg mere end i udlandet, så det var en kæmpe købsmulighed for os. Dermed kom vi indirekte til at støtte den finansielle sektor. Men vi så det først og fremmest som en stor forretningsmulighed, selv om vi selvfølgelig heller ikke har nogen interesse i, at det hele vælter.«

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, kræver en undersøgelse af hele forløbet:

»Hemmelighedskræmmeriet i forbindelse med redningen af bankerne er et kæmpe problem. Vi skal have en gennemgribende undersøgelse af hele forløbet.«