ATP opnår afkast på 15,3 milliarder i 2016

Pensionsgiganten ATP opnår et investeringsafkast på 15,3 mia. kr. svarende til 15 procent af pensionsselskabets frie midler.

Direktør i ATP, Christian Hyldahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

ATP opnåede i 2016 et afkast på 15,3 mia. kr. i investeringsporteføljen før skat og omkostninger, svarende til 15,0 pct. i forhold til bonuspotentialet.

Bonuspotentialet er forskellen på ATP’s aktiver og værdien af ATP’s forpligtelser. Det er altså så at sige midler, som ATP mere frit kan investere for at opnå et højere afkast til medlemmerne.

Årets resultat blev på 9,3 mia. kr. før opdatering af levetid, men da medlemmernes levetid stiger mere end ventet, besluttede ATP ved halvåret at overføre 9,9 mia. kr. fra bonuspotentialet til de eksisterende garantier. Årets resultat bliver således -0,6 mia. kr.
Investeringsafkastet glæder den nye direktør, Christian Hyldahl.

»2016 har været tilfredsstillende for ATP – og for vores medlemmer. Det har været et turbulent år, men alligevel har ATP leveret et godt investeringsafkast. Resultatet har gjort det muligt for os at forlænge garantierne for Livslang Pension yderligere, da befolkningens levetid stiger mere end forventet,« siger ATP’s direktør Christian Hyldahl.

Christian Hyldahl skiftede fra Nordea til ATP ved årsskiftet, og derfor er det den nu afgået direktør, Carsten Stendevad, der står bag 2016-resultaterne i ATP. Carsten Stendevad sagde sit job op i 2016 af familiære årsager for at flytte med familien til USA.

Det var især unoterede aktier med 6,6 mia. kr. og kreditinvesteringer med 3,8 mia. kr., der bidrog til investeringsresultatet, mens ejendomme, obligationer, børsnoterede danske aktier, råvarer og infrastruktur også bidrog positivt til afkastet.

Det største negative afkast – 1,2 mia. kr. – kom fra ATP’s langsigtede forsikringsstrategier mod stigende inflation.

ATP er en obligatorisk opsparing med flere end fem mio. medlemmer. Medlemmernes samlede formue er ved årsskiftet på 759 mia. kr.