ATP kræver 881 millioner kroner af KMD

IT-giganten har nu erstatningssager på over halvanden milliard kroner hængende over hovedet på grund af enorme forsinkelser med at levere nye IT-systemer.

ATP har skruet bissen på i kravet om erstatning fra IT-giganten KMD for forsinkelse af et nyt pensionsudbetalingssystem. Arkivfoto: KMD Fold sammen
Læs mere

ATPs krav om erstatning fra den hårdt ramte IT-gigant KMD er på hele 881 millioner kroner, og dermed har KMD erstatningskrav på over halvanden milliard kroner svævende over hovedet.

Det fremgår af KMDs årsregnskab, som kom tirsdag, og som igen har sendt IT-giganten med hovedsæde i Ballerup i minus. 2016 endte for KMD med et underskud på 239 millioner kroner, efter at det ellers i 2015 var lykkedes at komme i plus oven på en trist række underskud i 2014 og 2013 - sidstnævnte på 147,6 millioner kroner.

15 måneders forsinkelse - med udsigt til mere

ATP har ikke selv offentliggjort den præcise størrelse af sit krav, men af KMDs regnskab kan man under »Særlige risici« læse, at »som en konsekvens af opsigelsen har ATP gjort et erstatningskrav gældende på 881 mio. kr.«

KMD har afvist, at ATP har ret til at opsige kontrakten, og KMD afviser samtidig erstatningskravet. I stedet har IT-giganten taget forbehold for et modkrav mod ATP.

ATP besluttede efter et længere offentligt slagsmål med KMD at opsige den store kontrakt på et nyt pensionssystem, som Udbetaling Danmark under ATP skal bruge. KMD er i øjeblikket 15 måneder forsinket, og der er ifølge ATP ingen udsigt til, at det bliver bedre i fremtiden.

Pensionssystemet skal afløse det nuværende system, som KMD (det tidligere Kommunedata) udviklede i sine monopoldage, og som Udbetaling Danmark hver måned betaler for fortsat at kunne bruge, indtil det nye system måtte blive færdigt.

Kommuner har fået 100 mio. kr. i erstatning - indtil videre

Samme problem har de 98 kommuner. KMD vandt udbuddet om at levere det grundsystem, som en række andre nye systemer skal kobles på, men også her er KMD 15 måneder forsinket, og imens betaler kommunerne hver måned store millionbeløb til KMD for at kunne bruge det gamle system. KMD indgik 13. marts forlig med de danske kommuner, som vifter med fyresedlen, og indvilligede i at betale 100 millioner kroner i bod, og kommunerne har udsigt til, at KMD skal betale endnu mere, hvis ikke tidsfristen, som nu ligger sidst i 2017, overholdes.

De nye IT-systemer skal nemlig barbere mindst 25 procent af kommunernes IT-udgifter og samtidig løsrive kommunerne af KMDs kløer ved at få IT-systemer, der bygger på standarder, så alle leverandører vil kunne vygge videre eller om på dem.

KMD blev 14. september 2016 stævnet af Skat for præcis 692.970.605 kroner, fordi det omstridte skatteinddrivelsessystem, EFI, som KMD skulle levere til Skat, aldrig kom til at fungere og derfor til sidst fik dødsstøddet af skatteminister Karsten Lauritzen (V). De  692 millioner kroner vokser sig dagligt større, for Skat kræver tillæg af procesrente fra det tidspunkt, hvor sagen mod KMD blev anlagt.

Mere ballade

KMD har afvist Skats krav men »har dog hensat et beløb svarende til det tab, som KMD A/S vurderer Skat reelt vil kunne få tilkendt, såfremt Skat i alvæsentlighed måtte få medhold i sine hovedsynspunkter«, fremgår det af KMDs regnskab.

A-kassen FTF-A fyrede i februar KMD som leverandør af et nyt A-kassesystem og lagde i stedet ordren hos KMDs store konkurrent, Netcompany. Og ligeledes i februar meddelte en af landets største, private arbejdsgivere, Coop-kæden, at en retssag mod KMD ikke kan udelukkes.

»Alle vores IT-problemer skyldes KMD. Vi oplever dårlige leverancer, manglende efterlevelse af aftaler, uprofessionalisme og stærkt kritisable samarbejdsforhold«, sagde koncernchef Peter Høgsted til Finans.

KMD var frem til december 2008 ejet af de 98 kommuner og var deres IT-selskab. Så købte den svenske kapitalfond EQT og pensionskassen ATP selskabet og solgte det i december 2012 videre til den amerikanske kapitalfond Advent og pensionskassen Sampension, der i dag ejer KMD.

 

LÆS MERE