ATP i overraskende alliance om Dankortet

Den danske pensionskæmpe ATP er overraskende gået sammen med de amerikanske kapitalfonde Advent og Bain om et bud på Dankort-ejeren, Nets. Konsortiet ligner en tidlig favorit i budkampen om Nets, som ventes solgt inden sommeren 2014.

Kampen om hvem der i fremtiden skal eje Dankortet, Betalingsservice og NemID spidser til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Kampen om hvem der i fremtiden skal eje Dankortet, Betalingsservice og NemID spidser til. Bag store dele af betalingsinfrastruktur i Danmark står nemlig selskabet Nets, der er sat til salg. Mandag var det deadline for første budrunde i den hemmelighedsfulde kamp om Nets, og en favorit begynder så småt at tegne sig.

Ifølge Berlingskes oplysninger har den danske pensionskæmpe ATP nemlig overraskende valgt at gå sammen med de to amerikanske kapitalfonde Advent og Bain i et bud på Nets. Og ATP er vigtig at have med på sit hold, fordi ATP med de mange tvangsopsparede milliarder fra danskerne kan give den tillid til videreudviklingen af Nets, som er nødvendig for at løbe med Nets, der i dag er ejet af bankerne og Nationalbanken.

Det var ellers ventet af mange, at ATP ville gå sammen med den nordiske kapitalfond EQT, der arbejder sammen med amerikanske Goldman Sachs om et køb af Nets. EQT og ATP havde succes med det fælles ejerskab af KMD – det tidligere Kommunedata – og ATP er ved at investere milliarder i DONG Energy sammen med netop Goldman Sachs.

Kamp om ATPs gunst

Der har ifølge Berlingskes oplysninger været kamp om at få ATP med på sit hold, netop fordi ATP kan fungere som en slags »garant« over for de sælgende banker, der efter salget fortsat er afhængige af at købe services fra Nets i stor stil.

Det normalt velunderrettede MergerMarket, som har specialiseret sig i viden om virksomhedshandler, berettede også fredag, at ATP skulle være gået sammen med Advent og Bain.

Selv er såvel ATP som Advent og Bain tavse om alliancen og ønsker ikke at kommentere Berlingskes oplysninger. Men ATPs valg må ses som et væsentligt rygstød til Advent og Bain. Man kan sige, at ATP har haft mere eller mindre frit valg af partnere, og ATP har altså vurderet, at et makkerskab med Advent og Bain giver de bedste muligheder for et succesrigt ejerskab af Nets. Det er især Advent, der har erfaringer med danske IT-selskaber. Sidste år købte Advent KMD af netop ATP og EQT og helt tilbage i 2000 var det Advent, der købte Cybercity af Klaus Riskær Pedersens familiefond.

Advent og Bain ejer desuden allerede selskabet WorldPay, der er nr. 3 i Europa på området for betalingsservices. Her er Nets nr. 2 i Europa kun overgået af franske Atos, der også er med i budkampen om Nets.

Ifølge Berlingskes oplysninger er det dog ikke umiddelbart planen at fusionere Nets og WorldPay sammen, hvis Advent, Bain og ATP løber med Nets.

Stor betydning for Danmark

For Danmark og danskerne er salget af Nets en vigtig begivenhed. Ikke kun fordi Danmarks Nationalbank ejer lige knap ti procent af Nets, men fordi Nets ganske enkelt står for en lang række helt centrale processer, når danskerne betaler med kort eller overfører penge elektronisk. Og selskabet sidder på en lignende dominerende position i Norge, ligesom der er ekspanderet ind i Finland og Sverige. Det er vigtigt, hvem der kommer til at eje Nets, fordi ejerne skal kunne videreudvikle Nets. Og som de store problemer med NemID har vist, er det ikke nemt at lave velfungerende IT-systemer, der både skal være brugervenlige og så stærkt krypterede, at selv de bedste hackere ikke kan bryde igennem.

Hos Nationalbanken vil underdirektør Karsten Biltoft ikke oplyse, hvad Nationalbanken lægger mest vægt på i salget af Nets, men understreger dog, at danskerne ikke skal frygte en ny ejer af Nets.

»Vi er ikke en naturlig medejer af Nets længere, fordi selskabet har udviklet sig til et stort og mangeartet IT-selskab. Vi er heller ikke bekymrede for at sælge vores ejerandel, fordi det ingen betydning har for vores overvågning af den systemisk vigtige betalingsinfrastruktur, som Nets står for,« siger Karsten Biltoft.

Budkamp kan presse prisen op

I første omgang er der blevet gættet på en pris for Nets på mere end ti milliarder kroner, og med hele 15 prækvalificerede konsortier til at byde i første budrunde, kan prisen blive presset op. Hvor prisen ender, kommer dog i høj grad til at afhænge af, hvilke langsigtede kontrakter på Nets’ services de sælgende banker får med i salget. Udover Nationalbanken er de største Nets-aktionærer Nordea, Danske Bank og den norske storbank DNB.

Med i budkampen er desuden den europæiske kapitalfond Permira, der ifølge MergerMarket har slået sig sammen med den canadiske pensionskasse CPP. Også den nordiske kapitalfond Nordic Capital og en lang række amerikanske kapitalfonde er med i kampen, mens det blandt de industrielle spillere er franske Atos og amerikanske Mastercard, der ligner de bedste bud på en køber.

Omkring en håndfuld konsortier vil nu få lov til at komme i datarummet, men på grund af den store kompleksitet i Nets’ mange forretninger, bliver det sandsynligvis først hen på foråret, at det bliver afklaret, hvem der løber med Nets.