ATP i kødet på etiksyndere

Pensionsgigantens nye etiske indsatsstyrke skal banke uansvarlige virksomheder på plads. Kun når dialog er umulig, bliver en aktie solgt fremover. I 2009 har ATP tygget sig igennem 272 etik-anklager mod 145 virksomheder.

Grasberg-minen i Papua-provinsen i Indonesien, der drives af mineselskabet Freeport McMoRan, skader miljøet, men er en af de virksomheder, som Bjarne Graven tror man kan få til at opføre sig ordentligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP og Jeanne Kornum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ATP, som er en af Europas største institutionelle investorer, har lagt en helt ny kurs over for virksomheder, som opfører sig uansvarligt. Hvor ATP tidligere ofte i al stilhed listede ud af problem-investeringer, går pensionsgiganten nu direkte i kødet på dem.

En ny enhed og en ny komité for etisk ansvarlighed med ATP-direktør Lars Rohde som formand har igennem 2009 konfronteret en række virksomheder for at presse dem til at ændre kurs indenfor miljø, menneskerettigheder og governance. ATP hyrede i 2005 den britiske konsulentvirksomhed, Ethical Investment Research Services (EIRIS) til at gennemføre den første screening af de mange tusinde virksomheder, som ATP har investeret i. I år besluttede ATPs bestyrelse så at lægge mere vægt på aktiv dialog og involvering.

Derfor har pensionsgiganten placeret en ny enhed i investeringsafdelingen, som gennemgår de virksomheder, som popper op som potentielt uansvarlige. I første halvår af 2009 har ATP således undersøgt 272 anklager, som er rejst mod i alt 145 virksomheder, som ATP har investeret i. »Vores nye strategi drejer sig om engagement og dialog. Vil man eksempelvis forbedre vilkårene for befolkningen i et militærdiktatur, så er spørgsmålet, om det er en god idé at gå ud af de selskaber, som opererer i landet, eller om det er bedre at blive i aktien og være med til at presse selskabet i den rigtige retning,« siger fondsdirektør Bjarne Graven, som besvarer spørgsmålet således: »Mineselskabet BHP Biliton blev for nogle år siden kritiseret for problematisk minedrift i Indonesien. En række vestlige investorer solgte deres aktier, og det endte med, at selskabet trak sig ud af landet. Efterfølgende blev minen overtaget af et andet selskab, hvorefter forholdene blev endnu værre.«

To fuldtids på sagen
ATP har i øjeblikket to fuldtidsansatte, som udelukkende beskæftiger sig med ansvarlihged i investeringer ved bl.a. at gennemgå en bruttoliste over anklager fra Ethical Investment Research Services, samtidig med at der trækkes på andre ressourcer i huset. ATP behandler løbende et par sager i dybden, hvor man er i direkte dialog med problemvirksomheder. »I første omgang vurderer vi, om der er hold i de anklager, der er rejste mod en virksomhed. Så undersøger vi, om virksomheden har adresseret problemet. Har der eksempelvis været en korruptionssag, som viser sig at være enkeltstående, og virksomheden efterfølgende strammer op på sine procedurer, så betragter vi sagen som løst,« siger Bjarne Graven.

De tilfælde, der vurderes at være alvorlige, og hvor virksomheder ikke adresserer rejste problemer, havner på ATPs watch list, og pensionsgiganten indleder en dialog med selskabet for at presse det til at ændre adfærd. »Vi skriver og ringer og holder møder med selskabet, hvis det er muligt. Desværre er det sådan, at vestligt ejede selskaber ofte er de mest lydhøre. Vi oplever ofte, at f.eks. asiatiske selskaber er tillukkede og finder det upassende, at vi stiller krav til dem. Og møder vi go’da’-mand-økseskaft-holdningen, så går vi ud af virksomheden, hvis vi konstaterer brud på ATPs retningslinjer,« siger Bjarne Graven, som oplyser, at presset på virksohederne undertiden udøves i samrbejde med andre store europæiske pensionskasser som hollandske ABG og PGGM samt de svenske AP-fonde.

Hvor mange der står på observationslisten, kan Bjarne Graven ikke oplyse. Som et led i ATPs nye strategi vil pensionskassen fra 2010 udsende en selvstændig rapport om social ansvarlighed, hvor udviklingen på området bliver belyst. Hvordan ATP vil rapportere, er endnu ikke fastlagt. Gennem de sidste ti år har ATP ekskluderet over 50 virksomheder, herunder amerikanske butikskæder som Wal-Mart. Til sammenligning har den norske oliefond, som af mange har været betragtet som den mest etisk aktive institutionelle investor, »kun« solgt ud af færre end 30 virksomheder.

ATP er traditionelt gået stille med dørene, når pensionskassen har solgt ud af eller har lagt pres på porteføljevirksomhederne. Det er således sjældent, at det er kommet til offentlighedens kendskab. En undtagelse er Danisco, hvor nyligt afgåede bestyrelsesformand Anders Knutsen selv fortalte, at ATP havde presset på for en udskiftning.