ATP har købt stort op i Novo Nordisk under nedtur på aktiemarkedet

Pensionsgiganten ATP købte en stor portion Novo Nordisk-aktier i sidste halvdel af 2016, hvor medicinalselskabet var i lidt af et uvejr på aktiemarkedet.

Arkivfoto. Pensionsgiganten ATP købte en stor portion Novo Nordisk-aktier i sidste halvdel af 2016, hvor medicinalselskabet var i lidt af et uvejr på aktiemarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

ATP har øget sin ejerandel i Novo Nordisk med 43 pct., så det nu ejer cirka 7,75 mio. aktier, der i grove træk har en værdi af 2 mia. kr.

Det viser årsregnskabet for 2016 fra ATP, der forvalter en del af pensionerne for cirka 5 mio. danskere.

Novo Nordisk-aktien faldt tungt gennem sidste halvdel af 2016, da medicinalselskabet flere gange nedjusterede forventningerne til væksten på både kort og lang sigt som følge af øget konkurrence på det amerikanske marked.

Trods købet af cirka 2,3 mio. Novo-aktier siden sommeren 2016 er den samlede værdi af ATP's aktiepost stort set uændret, da Novo-aktien faldt knap 30 pct. i anden halvdel af sidste år.

Hvis man ser på de øvrige danske aktier, har ATP også købt stort op i Lundbeck, hvor det har øget sin beholdning med over 80 pct. og nu ejer 1,2 mio. aktier med en værdi på omkring 350 mio. kr.

ATP har desuden fordoblet sin investering i TDC, hvor det nu har aktier for cirka 160 mio. kr., mens andelen af Chr. Hansen-aktier er steget med cirka 80 pct.

Hos Vestas har ATP aktier for små 2 mia. kr., og pensionskassen har øget sin ejerandel med 15 pct. på et halvt år.

SOLGT UD AF NOVOZYMES

Til gengæld har ATP solgt cirka 36 pct. af sine aktier i Novozymes, der havde et svært 2016 med udfordringer på flere store markeder og en stribe nedjusteringer af forventningerne. Pensionskassen har nu aktier for cirka 300 mio. kr. i enzymkoncernen.

Derudover er der også blevet solgt ud af de to høreapparatselskaber William Demant og GN Group, hvor ejerposterne er skrumpet med henholdsvis 31 pct. og 19 pct.

Der er desuden blevet skibet Mærsk-aktier afsted, da ATP har mindsket sin ejerandel med omkring 13 pct. og nu har en aktiepost til cirka 1700 mio. kr.

Uden for C20 har ATP solgt 60 pct. af sine aktier i Topdanmark, hvor der i efteråret var et opkøbstilbud fra forsikringsselskabets storaktionær, finske Sampo.

Desuden har ATP solgt samtlige af sine aktier i it-selskabet NNIT, der i sommer havde en værdi på omkring 50 mio. kr.

ATP's største investering i danske aktier er hos Dong, som pensionskassen var med til at føre på børsen i 2016 sammen med den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Her har ejerandelen en værdi af cirka 4,1 mia. kr., og der er ikke blevet handlet aktier det seneste halve år.

ATP har også store aktieposter i Genmab, Pandora, Danske Bank og DSV, men her har der kun været mindre ændringer i anden halvdel af 2016.

ATP har ikke ønsket at kommentere sine aktiehandler.