ATP Ejendomme spiller med musklerne

Ved at gå efter meget store ejendomme slipper ATP Ejendomme for konkurrence fra mindre kapitalstærke aktører. Det køb af et giganthotel i Amsterdam, der blev annonceret i sidste uge, er et eksempel.

Michael Nielsen, ATP Ejendomme. Foto: Sine Fiig/ATP Fold sammen
Læs mere
Foto: Sine Fiig/ATP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver indgået mange bemærkelsesværdige ejendomshandler i disse år, hvor markedet boomer. Men det hører trods alt til sjældenhederne, at en dansk investor køber en ejendom, der også er noget særligt set fra et europæisk perspektiv.

Det var imidlertid tilfældet, da direktør Micheal Nielsen fra ATP Ejendomme i sidste uge meddelte, at selskabet sammen med den franske partner AXA Insurance Companies har købt et hotelprojekt i Amsterdam. Med 650 værelser bliver nhow Amsterdam RAI Hotel det største hotel i Benelux-landene, der som bekendt også omfatter EU-hovedstaden Bruxelles med dens mange hoteller.

Transaktionen følger en strategi om direkte at købe større udenlandske ejendomme med lav risiko. Der er nu i alt ejendomme for 6,6 mia. kroner i denne del af porteføljen, der sammenlagt er på 36 mia. kroner.

Små ejendomme er også interessante

Og det er ikke tilfældigt, at man netop går efter store ejendomme: På den måde udnytter ATP Ejendomme sin størrelse til at slippe for nogle af konkurrenterne, hvilket er en fordel i en tid, hvor de købsinteresserede er i overtal på ejendomsmarkedet.

»Konkurrenterne falder i antal, jo større og mere komplekse transaktionerne er. Det er klart noget, vi mærker, når vi er ude i de rigtig store transaktioner,« siger Michael Nielsen.

»Men det er nu en filosofi, vi altid har arbejdet med – at vi ser på, hvor vi som stor investor har en fordel. Det kan for eksempel være dét, at vi er i stand til at gå ind i større og mere komplekse projekter. Men det er ikke en ensporet strategi, og vi kan sagtens også købe mindre ejendomme i for eksempel København, hvis vi mener, det er attraktivt og kan sikre langsigtede, stabile afkast til gavn for ATP’s medlemmer,« uddyber han.

Allerede for to år siden advarede Michael Nielsen her i Berlingske om, at priserne på ejendomme var kommet vel højt op – eller mere præcist, at markedet i nogle tilfælde prissatte risici for lavt.

Siden er priserne imidlertid blot fortsat opad, med over 10 procent, og set fra Michael Nielsens synspunkt er der blevet endnu længere mellem de gode købsmuligheder.

»Alle de investeringsmuligheder, der kommer hen over vores bord hver uge, bliver nøje vurderet. Men jeg vil sige, at der er rigtig mange, der passerer forbi, fordi vi ikke synes, afkast og risiko står i et rimeligt forhold til hinanden. Så vi er meget selektive for tiden – påpasselige med ikke at købe noget, der er for dyrt på den lange bane,« siger Michael Nielsen.

Et halvt års forhandlinger

»Det attraktive for os ved aftalen i Amsterdam er også, at vi ligger inde med lejekontrakter, der har en løbetid på pænt over 20 år. Dermed har vi et relativt stabilt og forudsigeligt afkast,« tilføjer han.

Omvendt kræver den type investeringer, at man er ekstremt omhyggelig med at sætte sig ind i de relevante faktorer – dog uden at man behøver at vide alt om hotelbranchen i Holland.

»Jeg kan oplyse, at det har taget et halvt år at gennemføre denne handel. Vores samarbejdspartner, AXA, er en af Europas største ejendomsinvestorer, og herunder er de også blandt de største i hotelsegmentet, hvilket er med til at give os noget tryghed. Der ligger også kommercielle analyser på alle de investeringer, vi har foretaget sammen,” siger Michael Nielsen.

ATP Ejendomme og AXA indledte deres samarbejde i 2014, da de købte kontorejendommen North Galaxy i Bruxelles for 3,5 mia. kroner. I januar sidste år købte de så to London-hoteller til en samlet pris på 1,8 mia. kroner, hvoraf ATP Ejendomme, ligesom i den aktuelle handel, tegner sig for halvdelen af beløbet.