ATP dropper lån i danske banker

Pensionsgiganten ATP trækker sig ud af bankfinansiering til en værdi af mere end 100 mia. kr. som følge af bekymring over den lurende stramning af krav blandt danske banker.

ATP dropper lån i danske banker og trækker sig dermed ud af bankfinansering til en værdi af mere end 100 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv og Økonomi. Det er frygten for, at de kommende skrappere krav, både fra international regulering i form af Basel III og gennem dansk lovgivning, vil få bankerne til at lukke kassen for lån og tvinge ATP til salg af statsobligationer, der får ATP til at trække sig.

- Vi ønsker ikke at være afhængig af bankernes balancer. Hvis bankerne vælger at reducere deres balancer, kan det i yderste konsekvens betyde, at vi kan være nødsaget til at sælge nogle af vores obligationer. Hvis markederne samtidig ikke er så velfungerende, kan det påføre os tab. Den risiko er vi ikke villig til at løbe, udtaler underdirektør i ATP, Anders Hjælmsø Svendsen til Jyllands-Posten Erhverv og Økonomi.

ATP har øget sin gæld voldsomt siden finanskrisen brød ud i 2008, fra et niveau på omkring nul til sidste år hvor tallet var 250 mia. kr. Det tal er dog siden reduceret til 130 mia. kr. i dag. Den store gæld er en følge af, at lån gennem bankerne blev mere attraktive i pensionskassens jagt på at rejse sikkerhed, i forhold til kundernes garantier, gennem store opkøb af langsigtede danske statsobligationer.

ATPs tilbagetrækning fra bankfinansiering har fået iagttagere til at spekulere i, om Nationalbanken, hvis nyudpegede direktør kommer fra netop ATP, har planer om at lade pensionskasser, hvoraf ATP er absolut mest prominent, få direkte adgang til lån i Nationalbanken. Det rygte har Nationalbanken ikke ønsket at kommentere på.