ATP-chef i global kamp mod spekulanter

Direktør i ATP Carsten Stendevad er sammen med nogle af verdens tungeste investorer gået til kamp mod spekulanterne i den finansielle sektor.

Foto: Thomas Lekfeldt. Direktør i ATP Carsten Stendevad mener, at investorernes utålmodige jagt på hurtige afkast skader samfundet, fordi det fører til ikke-konstruktive investeringsbeslutninger.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Finans.

Stendevad og hans allierede fra bl.a. amerikanske Blackrock, canadiske CPPIB og indiske Tata vil gøre op med et alt for kortsigtet fokus på at skaffe afkast her og nu.

Når virksomheder og investorer primært har fokus på at levere varen i det kommende kvartal, risikerer man ifølge ATP-direktøren at gå glip af investeringer, som på langt sigt kan blive guld værd for både virksomheder og den helt almindelige pensionskunde.

Han mener samtidig, at investorernes utålmodige jagt på hurtige afkast skader samfundet, fordi det fører til ikke-konstruktive investeringsbeslutninger.

De tunge investorer i arbejdsgruppen "Focusing Capital on the Long Term" har arbejdet på sagen i halvandet år. Målet er at ændre spillepladen, så man ikke konstant bliver målt og vejet på kortsigtede afkast.

Carsten Tanggaard, der er professor i finansiering på Aarhus Universitet, genkender i høj grad problemet herhjemme, hvor pensionsselskaberne i stigende grad kæmper om de bedste kortsigtede afkast.

- De kommercielle pensionsselskaber laver hele tiden kortsigtede skønhedskonkurrencer omkring, hvordan de har klaret sig på afkast, og så bruger de det massivt, når man skal prøve at hente nye kunder. Alle vil jo gerne have et godt afkast, men problemet er bare, at det afkast, man har fået over tre måneder eller tre år, kan være de rene tilfældigheder, siger han.