ATP ændrer garantierne

ATP vil ikke længere garantere en forrentning hele livet for de danske pensionsopsparere, og giver dermed sig selv friere rammer til at investere.

ATP vil ikke længere garantere en forrentning hele livet for de danske pensionsopsparere, og giver dermed sig selv friere rammer til at investere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


ATP vil fremover garantere forrentningen af nye indbetalinger for 15 år ad gangen, hvilket er en stor ændring i forhold til i dag, hvor den fastsættes på indbetalingstidspunktet og gælder resten af livet.

Det gælder dog fortsat, at den garanterede ATP-pension kun kan stige, men ikke falde. Alle eksisterende garantier er uberørte, skriver ATP i en pressemeddelelse.

- Det er ATP’s opgave sammen med folkepensionen at levere danskernes grundpension. Til det formål har ATP altid haft pensionsgarantier, og det fortsætter vi med. Garantierne er løbende blevet tilpasset de økonomiske omstændigheder. Formålet med den ændring, vi foretager nu, er dels bedre sikring af pensionens købekraft, dels at tage højde for lavere likviditet i dele af de finansielle markeder, siger Carsten Stendevad, direktør i ATP.

Ændringen, der træder i kraft 1. januar 2015 og gælder nye indbetalinger, omfatter medlemmer, der er født i 1964 eller senere. Det vil sige, at ændringen omfatter medlemmer, der har mere end 15 år til pensionsalderen. De pensionsgarantier, ATP allerede har givet, bliver ikke påvirket.

De nuværende garantier fastlåser forrentningen i op til 80 år, og det betyder, at det enkelte medlem er meget afhængig af renteniveauet på indbetalingstidspunktet.