Atea-sagen: Skal der rejses tiltale mod dem, der har bestukket offentligt ansatte med iPads?

Spørgsmålet dukkede op torsdag i Østre Landsret, hvor den første ankesag om Ateas bestikkelse af offentligt ansatte blev behandlet. Begge de tiltalte blev i december idømt fængselsstraffe for at have modtaget iPhones, iPads og andet IT-udstyr af Atea. De nægter sig fortsat skyldige.

Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tæt pakket retssal, hvor også en 9. klasse var blandt tilhørerne, konstaterede forsvarer, Peter Trudsø, at der i en sag om bestikkelse nødvendigvis både er en giver og en modtager. Modtagerne, en tidligere chef fra DSB og og en ditto fra Københavns Kommune, sad i dag på anklagebænken tiltalt for bestikkelse. Men hvad med giverne? spurgte Peter Trudsø, der er forsvarer for begge de tiltalte.

Anklager Jørn Thostrup oplyste, at der ikke pt. er rejst tiltale mod de Atea-ansatte, der har bestukket de to tiltalte med smartphones og IT-udstyr, men han lod også forstå, at der endnu ikke er taget stilling til spørgsmålet hos anklagemyndigheden. Forsvarer Peter Trudsø spurgte derpå, hvornår spørgsmålet vil blive afklaret. Til det lød svaret:

»Vi har afsat mange ressourcer til den her sag. Jeg tror, der er taget stilling til det omkring sommer,« sagde Jørn Thostrup.

I den aktuelle ankesag skal de tre dommere og de tre domsmænd tage stilling til anklagen om, at de to tiltalte mænd, der begge er i 50'erne, i årene 2010 til 2012 modtog forskelligt IT-udstyr fra Atea.

Den ene, en 52-årig tidligere chef i Københavns Kommune, blev i byretten idømt en fængselsstraf på 4 måneders ubetinget fængsel for at have modtaget smartphones og andet IT-udstyr til en værdi af cirka 26.000 kr. Den anden, en 50-årig tidligere chef i DSB, fik i byretten en fængselsstraf på 60 dages ubetinget fængsel.

Anklageren oplyste i retten torsdag, at han går efter en skærpelse af byrettens dom til den tidligere chef i Københavns Kommune. Den tidligere chef i DSB, mener anklager Jørn Thostrup, skal straffes »i samme omfang som i byretten«.

Anklageren gennemgik grundigt de forskellige IT-produkter, som anklagemyndigheden mener, de tiltalte har modtaget i bestikkelse. Det inkluderede højtlæsning af såkaldte imei-numre, der kan identificere produkterne. En del af IT-produkterne har politiet beslaglagt hos de tiltalte, som har bekræftet politiets fund, og retsformanden mente derfor ikke, at der var grund til at bruge tid på »det, der er ubestridt«, som han sagde.

Ankesagen handler om den del af Atea-sagskomplekset, der betegnes som »småsagerne« eller »kontantsalgssagerne«, hvor offentligt ansatte er blevet bestukket med IT-udstyr. Disse sager er en udløber af den såkaldte »hovedsag« om bestikkelse af offentligt ansatte med blandt andet en meget omtalt tur til Dubai.

Hele sagen om bestikkelse startede i juni 2015, da politiet afslørede, at IT-virksomheden Atea var mistænkt for at have bestukket offentligt ansatte i blandt andet Region Sjælland, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet.Særligt en tur til 400.000 kr. til Dubai samt rejser til USA sprang i øjnene. Politiet har for nylig rejst tiltale mod både givere og modtagere i denne del af bestikkelsessagen. Atea er blandt de tiltalte.

I juni 2016 blev Atea-sagen udvidet, da politiet slog til igen og ransagede privatadresser tilhørende ansatte fra bl.a. Udenrigsministeriet, Anklagemyndigheden, Rigspolitiet, Københavns Kommune, DSB og Forsvaret, som Atea ifølge politiet havde bestukket med billige eller gratis iPads og smartphones. I denne del af Atea-komplekset er der faldet otte domme, heriblandt flere fængselsstraffe.