Atea-sagen: Bagmandspolitiet dropper endnu en sigtelse

I Atea-sagen om bestikkelse er der sket påtaleopgivelse i endnu en sag, bekræfter Bagmandspolitiet. I alt er der nu sket påtaleopgivelse for 11 af de i alt 64 sigtede i det store sagskompleks.

Arkivfoto: Forsvarsadvokat Peter Trudsø. Fotograferet i forbindelse med Atea bestikkelsessagen. Sted: Retten i Glostrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den sigtedes forsvarer, Peter Trudsø, fortæller til Berlingske, at der er tale om en medarbejder ved Københavns Kommune, som nu ikke længere er sigtet.

»Jeg er naturligvis tilfreds med påtaleopgivelsen. Det er en stor belastning at have en sigtelse hængende i et halvt år. Også selv min klient ender med at blive renset for mistanke,« siger Peter Trudsø, der er forsvarer for en stribe af de sigtede i det store sagskompleks.

For nylig forsvarede han to ansatte fra Københavns Kommune, der var på anklagebænken. De blev dømt for at have modtaget bestikkelse i form af smartphones, iPads og andet elektronisk udstyr fra Atea. Den ene, en 52-årig tidligere leder i Københavns Kommune, fik en dom på fire måneders ubetinget fængsel. Den anden, en 55-årig tidligere leder i Københavns Kommune, fik 20 dages fængsel, betinget med vilkår om samfundstjeneste. I samme sag fik en 50-årig tidligere leder i DSB fik 60 dages ubetinget fængsel. Også en ansat fra Udenrigsministeriet er dømt for at have modtaget bestikkelse fra Atea. Han fik en dom på 30 dages betinget fængsel, men slipper for at afsone straffen mod at udføre 40 timers samfundstjeneste.

Chefanklager Steen Bechmann Jacobsen fra Bagmandspolitiet, der officielt hedder Statsadvokaten for Økonomisk International Kriminalitet, bekræfter, at der er sket påtaleopgivelse.

»Jeg kan bekræfte, at der nu er opgivet påtale i i alt 11 sager vedrørende aktionen fra i sommer. Den ene er fra Københavns Kommune,« siger Steen Bechmann

Den store bestikkelsessag begyndte at rulle i juni 2015, da politiet første gang fortalte om mistanken om, at IT-virksomheden Atea har bestukket offentligt ansatte i blandt andet Region Sjælland, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet. 13 personer blev i juni 2015 sigtet for at have ydet eller modtaget bestikkelse, herunder en ekstra­vagant tur til 400.000 kr. til Dubai samt rejser til USA. Den formodede bestikkelse skal være foregået i perioden 2007-2015. Denne del af sagen er endnu ikke efterforsket færdig af politiet.

I juni 2016 slog politiet til igen og ransagede 26 privatadresser tilhørende offentligt ansatte. Sagen blev dermed udvidet til også at omfatte ansatte ved en stribe andre offentlige myndig­heder: Udenrigsministeriet, Anklagemyndigheden, Københavns Kommune, DSB, Forsvarets Efterretningstjeneste samt Forsvaret. 45 sigtede kom det samlede antal op på i sommer, da politiet og Forsvarets Auditørkorps sigtede yderligt 32 offentligt ansatte. Der er rejst tiltale i 12 sager vedrører aktionen i sommeren 2016.

Derudover er der sigtet yderligere 14 personer. De næste sager kommer for retten i 2017.