Atea-kunder kunne billigt handle privat hos Atea

Under retssagen om den store bestikkelsessag kom det onsdag frem, at ansatte hos Ateas kunder kunne handle privat hos Atea til priser, der lå langt under butikspriserne.

Under retssagen om den store bestikkelsessag kom det onsdag frem, at ansatte hos Ateas kunder kunne handle privat hos Atea til priser, der lå langt under butikspriserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Rasmussen

I retssagen om Ateas påståede bestikkelse af offentligt ansatte, hvor der indtil videre er 12 tiltalte, fortalte et vidne onsdag, at Atea havde såkaldte kontantsalgskonti, hvor ansatte hos Atea-kunder med stor fordel kunne handle privat.

»Det var kutyme, at kunderne købte privat hos Atea. Da jeg startede hos Atea, havde alle Atea-sælgere en kontantsalgskonto til kunder, der ville købe noget privat. Efter jeg var startet, blev det ændret til en kontantsalgskonto, der i stedet var tilknyttet de forskellige afdelinger, fordi kunderne gerne ville skille det ad,« fortalte vidnet i retten.

Vidnet har tidligere været ansat i en salgsfunktion hos Atea og er selv blandt de sigtede i sagen.

Der er ifølge SØIK pt. 64 sigtede i hele bestikkelsessagen. Ifølge SØIK er der rejst tiltale i 12 sager og sket påtaleopgivelse i ni sager. Ni personer er altså ikke længere sigtet. Alle disse 21 sager vedrører ransagningsaktionen fra sommeren 2016.

Vidnet fortalte også, at de, som benyttede sig af muligheden for at handle privat, fik varerne til gode priser.

»De købte typisk til kostprisen. Det var også den pris, som Atea-ansatte betalte, hvis de købte noget til sig selv,« fortalte vidnet.

Han fortalte også, at der i Ateas personalehåndbog stod, at der ikke måtte sælges varer til under kostprisen.

Af anklageskriftet mod de tre tiltalte, som tirsdag og onsdag er på anklagebænken i retten i Glostrup, fremgår det, at de tiltalte fik overordentligt gode priser. To af de tiltalte har fået smartphones og en iPad til meget lave priser. Ifølge anklageskriftet betalte to vidner i flere tilfælde 0 kr. for en iPad og 1250 kr. for en Samsung smartphone.

Vidnerne har i flere tilfælde forklaret, at produkterne, de modtog, var demomodeller eller testmodeller, og at de derfor ikke betalte noget for varerne.

Et andet vidne, en Atea-ansat fra en salgsfunktion, fortalte i retten, at testmodeller skal leveres tilbage, men at der ikke bliver holdt øje med, om det sker.

»Vi holder ikke styr på, om det kommer tilbage, og jeg holder heller ikke selv styr på det,« sagde vidnet.

En chef fra en offentlig arbejdsplads vidnede i retten i går og fortalte, at det ikke var tilladt for de ansatte at handle privat hos leverandørerne.

I går kom det også frem, at ingen af de tiltalte var bekendt med de statslige retningslinjer fra 2007 om god adfærd i det offentlige, hvor gavereglerne for offentligt ansatte er nøje beskrevet.