»At Brøndby-aktien er steget så meget, er det sædvanlige hysteri«

Aktiekursen for Brøndby IF er på himmelflugt i disse uger. Men det er ikke fordi klubben er blevet mere værd. Det er bare udtryk for optimisme og resultathysteri blandt klubbens tilhængere, påpeger ekspert.

I går aftes slog Brøndby IF næsten sensationelt den tyske hovedstadsklub Hertha Berlin ud af Europa League med en 3:1-sejr på Brøndby Stadion, og morgenen efter var Brøndbyernes IF-aktien en lignende succeshistorie. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har god grund til at smile ude på Vestegnen. I går aftes slog Brøndby IF næsten sensationelt den tyske hovedstadsklub Hertha Berlin ud af Europa League med en 3:1-sejr på Brøndby Stadion, og morgenen efter var Brøndby-aktien en lignende succeshistorie. Næsten ti procent skød kursen i vejret med fra morgenstunden. Men man skal alligevel være varsom, inden man kaster sig ud i et eventyr med fodboldaktien på baggrund af et enkelt resultat.

Fodboldklubben er nemlig ikke blevet mere værd, fordi spillerne har besejret Berlin-klubben, påpeger sportsøkonom Jesper Jørgensen, der er partner i Deloitte.

Det er optimisme omkring klubben og glade fans, der er med til at drive aktiekursen op, forklarer han.

»At Brøndby-aktien er steget så meget, er det sædvanlige hysteri, har jeg nær sagt. Man vinder et par kampe, og så farer aktiekursen op,« siger Jesper Jørgensen.

Med sejren kvalificerede Brøndby IF sig til den sidste kvalifikationsrunde af Europa League. Først hvis de blå/gule kan slå græske Panathinaikos, venter det forjættede gruppespil og de mange millioner, der følger med. Penge, der – modsat sejren over Hertha – faktisk ville kunne rykke ved værdien af Brøndby IF.

Jesper Jørgensen vurderer, at det vil give en saltvandsindsprøjtning til klubbens økonomi på omkring 40-50 millioner kroner.

»Alene dét ville drive aktiekursen voldsomt op, er jeg overbevist om,« siger Jesper Jørgensen.

Rekordlavt forår

Selv hvis det skulle lykkedes Brøndby at slå Panathinaikos, skal man dog ikke regne med at blive forgyldt som aktionær. Siden Brøndbyernes IF-aktiens storhedstid sidst i 90’erne, hvor den var helt oppe i nærheden af kurs 40, har værdien været for stødt nedadgående. I foråret satte Brøndby-aktien bundrekord, da den kunne erhverves for helt ned til 60 øre stykket. En pris, der er langt fra fordums, og det mener Jesper Jørgensen særligt, at der er tre årsager til:

»Dårlige resultater, dårlig økonomi og dårlig ledelse gennem en lang periode. Det er derfor, Brøndby har tabt så meget af sin værdi, og det er det, den nuværende ledelse stadig kæmper med,« siger Jesper Jørgensen og peger på, at det er et generelt kendetegn for fodboldaktierne:

»Som aktionær skubber du dybest set bare penge ind for, at klubben kan køre rundt. Ofte kunne du næsten lige så vel tegne et sponsorat«.

Som at oddse

Alligevel kan man faktisk godt tjene penge på fodboldaktier. Det kræver bare, at man tænker kortsigtet og anser dem som et sats på linje med at oddse, fortæller Per Hansen, der er investeringsøkonom ved Nordnet. Ifølge ham vil fodboldaktier over tid altid være en udgift, fordi klubberne ikke drives som almindelige virksomheder, der forsøger at skabe et overskud. I gode sæsoner, hvor indtægterne er højere end normalt, vil overskuddet blive brugt på nye spillere og højere lønninger, mens det i modgangstider vil være svært at nedjustere udgifterne. Derfor er man nødt til at købe og sælge fodboldaktierne fra dag til dag, hvis man ønsker at tjene penge på dem.

»De her aktier reagerer umiddelbart, efter der er fløjtet af, fordi man straks kan se, om det er godt eller skidt. Så dem der køber, de køber i forventning om, at der kommer nogen i morgen, der vil købe aktien til en højere pris,« siger Per Hansen og fortæller at der dog også en anden type investor, der køber Brøndby-aktier i øjeblikket.

Dem, der tror på at en ny storhedstid venter lige rundt om hjørnet, og at Brøndby IF endegyldigt kan få vendt den nedadgående spiral, der har hærget Vestegnsklubben det seneste årti.

Et vigtigt skridt i den retning vil klubben kunne tage over de to kampe mod Panathinaikos i Europa League. Den første spilles på Brøndby Stadion den 18. august, mens returopgøret står syv dage senere i Athen.