AstraZeneca nedlægger 900 job i Medicon Valley

Svensk-britiske AstraZeneca, der står over for store udfordringer med patentudløb på selskabets bedstesælgende lægemidler, lukker sin forskningsafdeling i Lund i Sverige. Dermed forsvinder 900 job fra Medicon Valley allerede næste år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicon Valley er i dyb krise efter at den svensk-britiske medicinalkoncern AstraZeneca i går meddelte, at selskabet lukker sin forskningsafdeling i Lund i Sydsverige og flytter en del af aktiviterne til et nyt globalt center i Mölndal i udkanten af Göteborg.

Lukningen betyder, at 900 forskerjobs vil være forsvundet fra Øresundsregionen og dermed Medicon Valley ved udgangen af 2011.

"Det er bekymrende for Lund og for hele regionen, da Astra Zeneca udgør en stor og betydningsfuld del af vores lægemiddelindustri hernede," siger Mats Helmsfrid, der er talsmand for kommunalbestyrelsen i Lund til Dagens Industri.

Astra Zeneca er i dag den femte største private arbejdsgiver i Lund, og står for en fjerdedel af arbejdsmarkedet inden for lægemidler og biotek i den svenske del af Medicon Valley.

Lukningen af forskningsafdelingen i Lund er en del af en spareplan, som blev offentliggjort i forbindelse med selskabets årsregnskab 2009, og som skal skære én milliard kr. af Astra Zenecas forskningsudgifter frem til 2014. Målet er at slanke forskningsorganisationen med 1.800 stillinger fra de nuævrende 12.000.

I går offentliggjorde Astra Zeneca så den konkrete plan for nedskræringerne, som bl.a. betyder, at selskabet skærer en række terapiområder fra, og koncenterer sin forskning om seks behandlingsområder, nemlig hjertekarsygdomme, mave-tarm-sygdomme, cancer, luftvejs- og  inflammationssygdomme samt neurovidenskab og infektion.

Tre af de seks forskningsområder bliver placeret i Sverige, hvor Astra Zeneca i dag står for omkring en femte del af alle investeringer i forskning og udvikling.

Omstruktureringerne rammer ikke kun Sverige. I Storbritannien lukker Astra Zeneca to forskningsenheder og frasælger selskabet Arrow Therapeutics. Også i USA afvikles en forskningenhed.

Bag den omfattende ændringer står ifølge Dagens Industri Astra Zenecas store problemer med at udvikle nye lægemidler, som kan erstatte den lange række af lægemidler, som løber af patent i de kommende år. Trods succes med at få nye lægemilder på markedet inden for enkelte områder, som hjertekarsygdomme og diabetes samt cancer, står selskabet til at blive hårdt ramt af patentudløbene.

Inden for de kommende år vil Astra Zeneca miste patentrettighederne til produkter, der står for omkring halvdelen af selskabets omsætning. Selskabet er da også temmelig usikker med hensyn til fremtidsudsigterne. Prognosen for udviklingen i omsætningen i de kommende år ligger mellem en marginal stigning og ned til et fald i omsætningen på 15 pct., skriver Dagens Industri.