Asiatiske aktier klædt helt i rødt: Opbremsning i Kinas økonomi spøger

Business' Morgenpost: Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Der er fald på de asiastiske markeder fredag morgen - i sær går det hårdt ud over indekset i Hong Kong, hvor særligt bankaktierne får tæsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROMAN PILIPEY

Godmorgen

Det er blevet fredag, og weekenden kan skimtes gennem det dunkle morgenlys. Vi begynder dagen mod øst, hvor de asiatiske investorer ser på den kinesiske økonomi med bekymring.

1
Bekymring for kinesiske opbremsning sender markederne ned

De asiatiske markeder er alle klædt i rødt fredag morgen på grund af bekymringer om opbremsning i den kinesiske økonomi. Fredag falder aktiemarkederne med op til 2,4 pct. - værst går det for Hang Seng-indekset i Hongkong.

Og netop på børsen i Hongkong er det bankaktierne, der lider mest under bekymringerne. Det sker, efter at det er kommet frem, at de kinesiske myndigheder har planer om at sætte maksimumsgrænser for lån til private selskaber, skriver Bloomberg News ifølge Ritzau Finans. Sektoren falder med 1,9 pct. i Hang Seng-indekset.

På fastlandet i Kina oplever Shanghai Composite og CSI 300 begge tilbagegang på 1,3 pct.

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, er på vej mod et fald på 0,7 pct., mens Topix-indekset, også i Tokyo, ligger til et minus på 0,3 pct.

Det australske ASX-200-indeks falder med 0,4 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i minus med 1,1 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, falder 0,3 pct.

På Wall Street var der mindre fald torsdag, da de amerikanske aktier ikke kunne holde tempoet oppe efter onsdagens store stigninger.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fastholdt i torsdagens rentemelding som ventet sin toneangivende rente i intervallet 2,00 til 2,25 pct. Det ændrede ikke dagens gang på de amerikanske aktiemarkeder, som tog et mindre dyk.

»Resultatet fra rentemødet og de efterfølgende kommentarer var ikke nogen stor overraskelse. Men det gav markedet en mulighed for at sælge ud efter stigninger i aktiemarkedet i de forrige dage,« siger Masahiro Ichikawa, seniorstrateg i Sumitomo Mitsui Asset Management, til Reuters ifølge Ritzau Finans.

Det brede aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, faldt med 0,3 pct. efter et plus onsdag på 2,1 pct. Teknologitunge Nasdaq mistede samtidig 0,5 pct. i kølvandet af onsdagens flotte fremgang på 2,6 pct. Dow Jones-indekset gik marginalt frem.

Fredag morgen handles de amerikanske aktiefutures med blandede fortegn - fra et fald på 0,2 pct. til en stigning på op til 0,1 pct.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Eksporten til Kina lider

Vi bliver i Kina lidt endnu. Efter næsten 18 år med konstant fremgang har den danske eksport til Kina lidt et knæk med en nedgang på ti procent i 2018. Afmatning i den kinesiske økonomi er en del af årsagen, selv om væksten stadig er ganske flot.

I årets første otte måneder er den danske eksport til Kina dykket med ti pct. målt i forhold til samme periode i fjor. Dermed har det danske eksporteventyr til Kina lidt et knæk efter næsten 18 år med konstant fremgang.

I perioden fra 2000 til 2015 voksede den danske eksport til Kina med 15 pct. om året. Herefter aftog fremgangen til kun fem pct. om året, men alligevel et plus i modsætning til i år.

Det er Dansk Industri, der har foretaget beregningerne for Berlingske Business.

3
Dansk advokatfirma huser bank, der lænsede Schweiz for udbytteskat

Advokatfirmaet Bech-Bruun knyttes nu endnu tættere til sager om problematiske transaktioner med udbytteskat.

I den forløbne uge har Bech-Bruun været skydeskive for politikere og myndigheder, som er chokerede over, at advokatkontoret har rådgivet centrale aktører i udbytteskandalen, som har drænet den danske statskasse for 12,7 mia. kr.

Politiken og DR afslørede forleden, at landets tredjestørste advokatkontor på én og samme gang har rådgivet Skat om udbyttesvindel og bistået den tyske bank North Channel Bank, som har været centrum for at trække næsten fire udbyttemilliarder kr. ud af den danske statskasse.

Berlingske kan nu afsløre, at det danske advokatkontor siden 2004 har haft storbanken Morgan Stanleys danske datterselskab boende på sin adresse på Langelinie Allé 35 i København. Som Børsen for nylig skrev, har netop det danske datterselskab, Morgan Stanley Equity Finance (Denmark) ApS, været brugt til uretmæssigt at trække udbyttemillioner ud af Schweiz i 00erne. Læs hele historien her.

4
Rasmus Jarlov er skuffet

»Omfanget. Det er ekstremt. 1.500 mia. kr. i mistænkelige transaktioner - det er fuldstændigt utroligt, at det kan gå under radaren i så lang tid. Det er det, der egentlig overrasker mig, og som er så skuffende: At hvidvask af dette gigantiske omgang kan foregå så længe, uden at det er blevet stoppet,« siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i et interview med Finans.dk.

Det handler selvfølgelig om den gigantiske skandale med potentiel hvidvask for 1.500 mia. kr., der er gået gennem Danske Banks estiske filial. Det har ændret hans forhold til de danske banker.

»Jeg er grundlæggende et tillidsfuldt menneske. Jeg stoler på folk. Men sagen har gjort mig bevidst om, at vi ikke kan nøjes med at stole på bankerne, og at vi ikke kan føre et tilsyn med finanssektoren, der kun er baseret på tillid. Der skal kontrol til. Tilliden har tydeligvis ikke rakt i denne sag gennem rigtigt mange år. Derfor er vi selvfølgelig nødt til at have en anden måde at føre tilsyn på,« siger Rasmus Jarlov yderligere til Finans.dk

Det bør investorerne holde øje med i dag

Andreas Østerheden, der er seniorstrateg i Nordea Wealth Management, leverer her sit bud på, hvad man bør rette blikket mod i dag som investor.

  • Efter en uge, hvor politik er løbet af med meget opmærksomhed, og gårsdagens statement fra den amerikanske centralbank Fed efter rentemødet ikke bragte de store overraskelser, vil fokus i dag kunne rette sig mod nøgletalskalenderen. Her til morgen har vi fået forbrugerprisindeks, CPI, og producentprisindekset, PPI, for oktober offentliggjort i Kina, og senere på dagen får vi også producentprisindekset PPI for oktober i USA. Prisudviklingen er interessant, fordi inflationen er et afgørende parameter for centralbankerne, når den pengepolitiske linje skal justeres, og derudover giver PPI os en indikation af, i hvilken grad virksomhederne er i stand til at hæve priserne.
  • I Europa får vi industriproduktionstal for september i Frankrig og Storbritannien samt BNP-tal for tredje kvartal i Storbritannien – begge tal er interessante for at se retningen på den europæiske vækst, og industriproduktionen er retningsgivende for indtjeningen i de europæiske selskaber.
  • Endelig vil der også være fokus på det politiske efter midtvejsvalget i USA, når præsident Trump rejser til Europa for at mødes med den franske præsident Macron og senere den russiske præsident Putin. Investorer vil fiske efter kommentarer eller hints om de geopolitiske spændinger.

Det sker i dag:

kl 8.00: Danmark: Betalingsbalance, sep
kl 8.00: Danmark: Handelsbalance, sep
kl 10.30: Storbritannien: BNP-vækst, Q3
3. kvartalsregnskaber:
Simcorp (kl 17.00), Bavarian, ALK-Abelló (kl. 7.40)