Asger Aamund tilfreds oven på milliard-ordre

Bavarian Nordic har med sin seneste ordre cementeret, at virksomheden nu har en god, stabil indtjeningskilde. Et breakeven skimtes i horisonten, og aktiekursen stiger pænt.

Asger Aamund er bestyrelsesformand og storaktionær i biotekselskabet Bavarian Nordic Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bavarian Nordics investorer, med Asger Aamund i spidsen, har grund til at smile i disse dage. Biotek-aktien har år til dato givet lige over 40 procents værdistigning, og med tirsdagens store amerikanske koppevaccineordre til en værdi på op mod 1,3 milliarder kr., steg aktiekursen yderligere  8-10 procent fra morgenstunden til kurs 76,5 men faldt op af formiddagen tilbage til en stigning på 5.76 procent til kurs 73.5.

Underskriften på ordren var ventet i markedet, da den allerede blev varslet i årsregnskabet i marts, men prisen på vaccinen var til gengæld en positiv overraskelse. 

»Ordren ser ud til at være blevet 300-400 millioner kroner større, end de forventninger, der var i markedet til kontrakten, og det må siges at være en rigtig god pris for vaccinen«, siger analytiker Frank Hørning Andersen fra Jyske Bank.

Solid dollarskilde

De otte millioner doser koppevacciner til USA, cementerer, at Bavarian er ved at have opbygget en stabil indtjeningskilde i form af en lind dollarstrøm for koppevaccinen Imvamune. 


Det underbygges blandt andet af en mindre passus i kontrakten, hvor der står, at de amerikanske sundhedsmyndigheder forventer at opretholde et lager til de såkaldt immunkompromitterede borgere, altså folk med nedsat immunforsvar. Cirka 25 procent af den amerikanske befolkning eller 75 millioner amerikanere har nedsat immunforsvar, så det strategiske lager bliver massivt i omfang. 


”Det strategiske lager vil først blive oprettet, når Bavarian Nordic kommer med den frysetørrede version af Imvamune  i 2016”, siger Frank Hørning Andersen.

Selskabet står nu overfor at skulle bygge bro mellem den ordrer man har, der udløber i 2014 på koppevaccine og så den ordrer, der begynder i 2016 på den frysetørrede version af Imvamune, men det skulle ikke blive alt for svært: 

”Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at man ikke fortsat vil placere en ordre for den resterende del fra USA”, siger Frank Hørning Andersen.

Fremtidige kurstriggere

Hos bestyrelsesformand Asger Aamund, er der stor tilfredshed: 

»Nu går regnestykket op. Vi har hele tiden satset på, at infektionsvaccinedivisionen skulle være så lønsom, at den kunne betale for udviklingen af vores kræftvaccine, Prostvac, og det ser ud til at lykkes«, siger Aamund til Berlingske Business.

Og netop Prostvac kan være den nye store kurstrigger. Dels, hvis selskabet kan præstere ligeså gode kliniske data i fase 3 forsøget, som i tidligere forsøg og dels, hvis man så efterfølgende får en partner ind over Prostvac. Men efter, selskabet selvstændigt er gået ind i fase 3 studierne, har en partner ikke længere førsteprioritet:

»Vi taler med en del virksomheder, men vi behøver ikke jappe det igennem - vi vil have et fornuftigt arrangement. Nu gennemfører vi studierne alene, så kan vi få en partner ind senere«, lyder det fra Aamund.

Plus på bundlinjen i sigte

Bavarian Nordic har guidet, at de vil lave et nul-resultat før skat i år og det betyder, at selskabet rent faktisk er på vej til at blive profitabelt. Den højere pris på Imvamune vaccinen vil også slå igennem de næste par år og bidrage til at man sandsynligvis når et positivt driftsresultat.

»Det er klart, at når et biotekselskab kan blive cashflow-positivt, så mindsker det risikoen ved at investere i selskabet«, siger Frank Hørning Andersen over telefonen fra Silkeborg. Frank Hørning Andersen har en købsanbefaling på aktien, og er i gang med at opjustere sit kursmål.

»Bavarian har været konservativt vurderet af vores investorer gennem lang tid, så vi er rigtig tilfredse med at kunne levere resultater, som aktionærerne kan være glade for«, siger bestyrelsesformand, Asger Aamund.

Selv har Asger Aamund lige godt syv procent af aktierne stående i sit personlige selskab, A.J. Aamund A/S, men dagens kursstigning får ham nu ikke til at kaste armene i vejret: 

»Jeg har hele tiden været overbevist om, at det gik hjem. Jeg havde måske regnet med det gik lidt hurtigere, men jeg har hele tiden troet på det«, lyder den afsluttende kommentar.