Asger Aamund på vej til at forlade Bavarian med 387 mio. kr. på lommen

Dansk bioteks grand old man, Asger Aamund, er ifølge nyhedsbureauet Bloomberg i færd med at sælge hele sin aktiepost på godt syv pct. i Bavarian Nordic. Går salget igennem indkasserer han 387 mio. kr.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én af dansk bioteks pioneerer, erhvervsmanden Asger Aamund, er i færd med at sælge sine aktier i Bavarian Nordic.

Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg ifølge Ritzau Finans.

Asger Aamund ejer knap syv pct. af aktierne i det danske biotekselskab, som på det seneste har tiltrukket sig international opmærksomhed, fordi selskabet er med til at udvikle en vaccine mod den frygtede Ebola-virus.

Ifølge Bloomberg hjælper Nordea og investeringsbanken Jeffries Asger Aamund med at sælge 1,8 mio. aktier i Bavarian Nordic. Det drejer sig om Asger Aamunds samlede aktiepost og med en lukkekurs på 215 kr. efter dagens handel på fondsbørsen i København, betyder det, at Asger Aamund står til at indkassere 387 mio. kr.

Ifølge årsregnskabet 2013 i investeringsselskab A. J. Aamund havde Asger Aamund kortfristede gældsforpligtelser, hovedsageligt i form af en kassekredit, på lige knap 160 mio. kr. Det er penge, Asger Aamund har lånt til at kunne følge med i forbindelse med en række kapitaludvidelser i bl.a. Bavarian Nordic.

Aktierne er endnu ikke officielt solgt, da det ville betyde, at Bavarian Nordic skulle udsende en storaktionærmeddelelse. Der er derfor formentlig tale om, at Asger Aamund og investeringsbankerne har fået et tilsagn om køb af aktierne fra en investor.

Asger Aamund, der fylder 75 år i næste måned, var i 1994 med til at stifte Bavarian Nordic, og var i 20 år, bestyrelsesformand for selskabet. Sidste år trak han sig imidlertid ud af bestyrelsen.

I 1981 blev Asger Aamund udnævnt til adm. direktør for medicinalvirksomheden Ferrosan, som Novo Nordisk købte fem år senere. Asger Aamund brød dog hurtigt med Novo Nordisk og etablerede sammen med en gruppe udbrydere fra det nu Novo Nordisk-ejede Ferrosan biotekselskabet Neurosearch i 1989. Neurosearch skulle konkurrere direkte med Novo Nordisk inden for CNS-området.

Samtidig var Asger Aamund blevet medejer af selskabet DanoChemo og i 1992 tjente han 80 millioner kr. på at sælge sine aktier i selskabet. Pengene blev investeret i Aamunds to børsnoterede biotekselskaber.

Da selskabernes aktiekurs var på sit højeste forud for finanskrisen var Asger Aamund milliardær. Både i 2004 og igen i sommeren 2007 rundede Bavarian Nordic-aktien således kurs 6000. Finanskrisen kombineret med problemer i Neurosearch, der i dag er under afvikling, gjorde dog et betragteligt indhug i Aamunds formue.

Så sent som i 2012 lå aktiekurser en overgang nede omkring bundrekorden kurs 40.

Men de seneste måneders succes med at udvikle en Ebola-vaccine har imidlertid igen fået Aamunds formue til at vokse.