Asger Aamund har tabt 20 mio. kr. på studieflop: »Der er stadig meget krudt i midlet«

Selv om Bavarian Nordics store kræfthåb flopper, er den tidligere bestyrelsesformand for biotekselskabet Asger Aamund fortrøstningsfuld.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er selvfølgelig meget skuffet«.

Ordene ryger ud af munden på den kendte erhvervsmand Asger Aamund, der tidligere har siddet som bestyrelsesformand for Bavarian Nordic i 20 år.

Torsdag aften meddelte biotekselskabet, at det ifølge en uafhængig dataovervågningskomité er formålsløst at fortsætte med udviklingen af det store kræfthåb Prostvac. Analytikerne havde ellers spået et tocifret milliardpotentiale i midlet. Derfor kom det også som et chok for langt de fleste, at studiet med guldhåbet Prostvac er blevet stoppet.

Fredag har Bavarian Nordic fået så store kursklø, at aktien er blevet halveret i værdi. Det har kostet mange investorer dyrt, heriblandt Asger Aamund, der har omkring 100.000 i selskabet. Alene i dag har han tabt omkring 20 mio. kr. på det dramatiske fald, fortæller han.

»Alle, der har haft noget med Prostvac at gøre, var sikker på, at det ville blive til et lægemiddel. Det er så kikset, og det er en meget nedslående meddelelse,« siger Asger Aamund.

Som tidligere bestyrelsesformand for Bavarian Nordic erkender Aamund, at han har et ansvar for det fejlslagne studie.

»Det var mig, der anbefalede vores bestyrelse at gå videre med Prostvac. Jeg mener, at det var det rigtige at gøre baseret på de data, vi havde dengang. Så det er jeg bestemt ikke ked af, men jeg kan ikke løbe fra mit ansvar,« siger Asger Aamund.

Efter det store flop med Bavarian Nordics kræfthåb er blevet offentliggjort, er der blevet barberet mere end 6 milliarder kr. af selskabets værdi på børsen. Gennem de seneste måneder er Bavarian-aktien ellers steget ganske voldsomt. Det er blandt andet sket, fordi en række analysehuse forudså, at Bavarians kræfthåb havde kurs mod succes.

Men trods floppet holder Aamund fast i sine aktier.

»Jeg tror, at der stadig er så meget krudt i midlet (Prostvac, red.), at det kan blive et kombinationsprodukt, hvor det kan blive brugt til cancerbehandling sammen med andre produkter,« siger Asger Aamund.

Han tilføjer, at han har den »største fortrøstning til«, at Bavarian Nordic vil få et comeback og klare sig godt i de kommende år.

»Bavarian står over for nogle store leverancer af koppevaccinen til de amerikanske myndigheder. Det bliver en stor milliardforretning i de kommende år. Og så har man en del lovende ting i udviklingsrøret. Dels har man et andet cancermiddel ved navn CV301, hvor de foreløbige data ser gode ud, dels har man et stort RSV-projekt, hvor man har nogle gode data på de første forsøg. Det kan rent indtjenings og omsætningsmæssigt blive væsentlig større end Prostvac,« siger Aamund.

I 2015 tjente Asger Aamund omkring 400 mio. kr. på Bavarian Nordic, da han solgte hele sin aktiepost i selskabet. Helt nøjagtigt solgte han 1.793.944 aktier. Dengang sagde han til Berlingske Business:

»Jeg er da lettet over, at jeg økonomisk er kommet fornuftigt ud af det her. Det ville jo være surt, at man har skabt et af de mest lovende industriselskaber i Danmark de sidste 50 år, og så var kommet ud af det som en fattig mand. Det synes jeg heller ikke, jeg har fortjent.«

Asger Aamund valgte dog senere at købe op i Bavarian-aktien igen.