A/S Danish Crown i støbeskeen

Danish Crowns ledelse vil bryde med andelsbevægelsens principper og åbne døren for eksterne investorer. Bestyrelsen ønsker, at koncernen bliver sat på aktier. Professor Thomas Plenborg fra CBS kalder udspillet et skridt i den rigtige retning.

Flertallet af de omkring 11.000 andelshavere bag verdens tredjestørste slagterikoncern Danish Crown er løbet tør for penge, og inden nytår bliver det derfor besluttet, hvorvidt man skal tage skridtet fra andels- til aktieselskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For fem år siden blev et forslag om at omdanne verdens tredjestørste slagterikoncern Danish Crown til et aktieselskab jordet totalt af både bestyrelse og repræsentantskab. Men der er nu startet en revolution inden for et af flagskibene i den mere end 120 år gamle danske andelsbevægelse. Målet er at få Danish Crown, 100 procent ejet af knap 11.000 svineproducenter, på aktier.

»Aktieselskabet er helt grundlæggende en god model. Uanset, hvad det bliver, er det et skridt i den rigtige retning, hvis Danish Crowns ejerform bevæger sig over mod aktier. Hvis Danish Crown gerne vil have vækst på de globale markeder, er det i dag en hæmsko for selskabet, at det ikke kan skaffe ekstern kapital og likviditet til at vokse yderligere, fordi det er et andelsselskab,« siger professor ph.d. Thomas Plenborg fra Institut for Regnskab og Revision på Copenhagen Business School (CBS).

Nyt aktieselskab

Bestyrelsen for Danmarks næststørste andelsselskab Danish Crown med en omsætning på 45 milliarder kr. årligt har netop fremlagt et banebrydende forslag til selskabets øverste myndighed, repræsentantskabet. Danish Crown er tæt på at oprette aktieselskab, som svineproducenterne og andelshaverne kan være mere medlem af sammen med eksterne investorer. Men Danish Crowns ledelse satser dog på at bevare kontrollen med det nye aktieselskab.

Forslaget går ud på at flytte alle selskabets kommercielle aktiviteter over i et aktieselskab, Danish Crown A/S. Dette selskab skal i første omgang være helt ejet af andelsselskabet Danish Crown a.m.b.a. (selskab med begrænset ansvar, red.) og dermed de knap 11.000 danske andelshavere. Bestyrelsen åbner samtidig døren for, at et nyt A/S Danish Crown kan få fremmed kapital f.eks. ved fusion med et udenlandsk slagteriselskab eller andre former for kapitaltilførsel. Dermed lægger Danish Crowns bestyrelse op til, at man deler aktiverne med andre investorer i A/S Danish Crown. Det skal nu drøftes i repræsentantskabet, hvor meget indflydelse, svineproducenterne er villige til at afgive for at få fat i fremmed kapital.

»Det er meningen, at alle Danish Crowns indenlandske og udenlandske driftsaktiviteter, bl.a. fabrikker, og alt hvad der er af produktion, skal lægges ind i aktieselskabet. Vi lægger op til en holdingmodel, hvor andelsselskabet i første omgang skal ejer alle aktierne i Danish Crown A/S,« siger et af de sjællandske medlemmer af bestyrelsen, Erik Larsen, Dalmose ved Skælskør.

Der er forlydender om, at I overvejer at fusionere med et udenlandsk selskab. Kan udlændinge dermed blive aktionærer i det foreslåede aktieselskab?

»Det har bestyrelsen ikke taget stilling til. I første omgang bliver der ikke åbnet for eksterne investorer,« siger bestyrelsesmedlem Erik Larsen.

Han kalder det en god fremtidssikring af slagterikoncernen, hvis Danish Crowns aktiviteter og kapital bliver lagt ind i et aktieselskab. En del af den tyske og hollandske og stort set hele den svenske slagteri-og kødindustri er i dag ejet af aktieselskaber.

Tidligere stemt ned

Thomas Plenborg lavede efterfølgende en indstilling til bestyrelsen, hvor han foreslog at omdanne Danish Crown til aktieselskab. Et udvalg kom i sommeren 2005 med en rapport, hvor der i klare vendinger blev advaret mod, at børsnotering af Danish Crown eller omdannelse til et aktieselskab. Indstillingen blev i september samme år bakket op af repræsentantskab og bestyrelse. Dermed faldt forslaget til jorden med et brag. Selskabets største problem i dag er, at det er vanskeligt at skaffe kapital til at ekspandere globalt. Efter flere års økonomisk krise er flertallet af de omkring 11.000 andelshavere løbet tør for penge. De normalt risikovillige svineproducenters økonomi er så anstrengt, at de er ude af stand til at finansiere selskabets fremtidige vækst.

»Danish Crown er ude af stand til at vokse hurtigere, end den kapital, selskabet selv er i stand til at skrabe sammen. I øjeblikket er de økonomisk hårdt pressede andelshavere interesserede i at få penge ud af selskabet frem for at lade pengene stå i selskabet. Når andelshaverne gerne vil have så høje priser som overhovedet muligt for deres produkter fra Danish Crown for selv at overleve - og virksomheden samtidig har brug for likviditet til at vokse - opstår en konflikt. Det er en ond spiral,« siger Thomas Plenborg.

Pres på Danish Crown

De store danske svineproducenter og andelshavere har i årevis lagt pres på Danish Crowns bestyrelse for at få del i værdierne i andelsselskabet i form af aktier i f.eks. datterselskaberne. Storproducenterne har ligeledes foreslået eksterne investorer i både moderselskabet, andelsselskabet Danish Crown og dets datterselskaber som f.eks. Tulip.

Forudsætningen for, at bestyrelsens opsigtsvækkende forslag om et Danish Crown A/S kan realiseres, er, at repræsentantskabet godkender det. Den endelige beslutning bliver truffet inden nytår.