Arthur Andersen genopstår 12 år efter Enron-skandalen

En række tidligere partnere har købt rettighederne til navnet og genopliver revisionshuset, der kollapsede efter Enron-skandalen.

Ledende medarbejdere fra Arthur Andersen afhøres under efterforskningen af Enron-skandalen. Revisionsselskabet havde destrueret en række dokumenter, der kunne være brugt i efterforskningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY DOWNING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tolv år efter revisionshuset Arthur Andersen kollapsede, er der nu igen livstegn at spore. En række tidligere partnere i selskabet har nemlig købt rettighederne til Andersen-navnet og omdøbt deres nuværende forretning, WTAS, til Andersen Tax.

I sin storhedstid beskæftigede Arthur Andersen mere end 85.000 mennesker, men selskabet imploderede da Enron-skandalen ramte. I 2002 blev Arthur Andersen fundet skyldig i at have destrueret vigtige dokumenter, der skulle bruges i efterforskningen af omfattende bedrageri. Dommen blev senere omstødt, men på det tidspunkt var forretningen allerede ødelagt og størstedelen af partnerne havde forladt firmaet.

Adm. partner Mark Vorsatz hos Andersen Tax anerkender overfor BBC, at det er et dristigt træk, men ambitionerne om international vækst krævede et stærkt fælles brand.

"Mange individer og organisationer var dybt berørt af, hvad der skete med Enron. Men i sin storhedstid var Arthur Andersen et firma grundlagt og drevet på baggrund af kvalitet og objektivitet," siger Mark Vorsartz i en pressemeddelelse.

Nogle stiller dog spørgsmålstegn ved at genoplive navnet på et revisionsselskab, der er forbundet med en af verdens største revisionsskandaler.

"Det er som at købe et passagerskib og kalde det Titanic," siger erhvervskommentator og -analytiker David Kuo til BBC.Herhjemme er de tidligere Arthur Andersen-ansatte kendt for at have et særdeles stærkt netværk. Blandt nøglefigurerne er Jesper Brandgaard (koncernfinansdirektør, Novo Nordisk), Pernille Erenbjerg, (koncernfinansdirektør i TDC, Jeff Gravenhorst (adm. direktør i ISS) og Ole Andersen (bestyrelsesformand i bl.a. Danske Bank).

Enron-skadalen brød ud, da det kom frem, at det amerikanske energiselskab havde brugt kreative smuthuller i revisionsreglerne, falske skuffeselskaber og dårlige finansiel afrapportering til at skjule gæld for milliarder af dollars fra fejlslagne projekter. Sagen var en af en række store revisionsskandaler i begyndelsen af 2000'erne, der ledte til en strammere lovgivning på revisionsområdet i USA. Den danske afdeling af Arthur Andernsen var ikke indblandet i sagen, men blev alligevel ramt, da selskabet kollapsede.