Arsenals arbejdsmand kan score milliarder på grøn kemi

Den franske Arsenal-spiller Mathieu Flamini har dobbeltgarderet sig med en anderledes karriere uden for fodboldbanen. Han laver biokemikalier, og det kan blive en milliardforretning.

Han vil formentlig have lidt mere tøj på overkroppen, når sejre på biotekfronten skal fejres: Franske Mathieu Flamini kan blive en af de sjældne fodboldspillere, der tjener stort på andet end benarbejdet på grønsværen. Arkivfoto: Toby Melville/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mathieu Flamini er en dårlig taber. Den type, der bare ikke giver op.

Det ses ikke kun på fodboldbanen, hvor han som midtbanespiller hos engelske Arsenal er kendt for høj energi og en hang til at råbe kommandoer til medspillerne.

De senere år er han blevet en af det stjernespækkede holds mere anonyme arbejdsmænd – og så er han god til at holde på hemmeligheder om, hvad han laver uden for grønsværen.

For et halvt år siden bekendte den nu 32-årige franskmand, at han i syv år havde postet millioner i sit eget bioteknologiske firma uden at sige det til nogen. End ikke sin familie:

»Jeg ville ikke sige noget, før jeg var 100 pct. sikker på succes.,« har han sagt til Financial Times.

Og en succes ligner det. GF Biochemicals fremstiller levulinsyre, der blandt andet laves af savsmuld og bruges som miljøvenlig erstatning for oliebaserede kemikalier i alt fra plastik over rengøringsmidler til biobrændsel.

Det er det første firma, der har fundet ud af at massefremstille levulinsyre til rimelige priser.

Ideen kom, da Mathieu Flamini i 2008 skiftede til italienske AC Milan og rendte på den økonomiuddannede Pasquale Granata, der som han var optaget af miljøspørgsmål.

De to blev venner og allierede sig med forskere i levulinsyre, som er det måske mest bæredygtige alternativ til olie overhovedet.

Ifølge Flamini kan det marked blive op til 200 mia. kroner værd.

Et frirum fra fodbold

I dag har de kontorer i Italien, Holland og USA samt en fabrik i Caserta nær Napoli, der næste år ventes at producere 10.000 ton levulinsyre. Dermed beskæftiger Granata og Flamini – deres initialer har lagt navn til firmaet – 80 personer direkte og andre 400 indirekte.

I februar foretog de deres første opkøb, af amerikanske Segetis, der har speciale i at fremstille kemikalier på basis af levulinsyre.

Længere væk fra fodbold kommer man vel ikke, og det er sjældent, at en spiller får succes med noget så anderledes. Men ifølge Flamini har boldkarrieren været en god forberedelse – især når det gælder om at tage chancer.

»Det er klart, at når du starter sådan noget og bruger så mange penge, er der risici,. Men for mig var det et frirum. En fodboldkarriere har op- og nedture. Det klarede min hjerne og hjalp mig til at tænke på noget andet,« sagde han i november til The Sun.

Mathieu Flamini tog også en chance, da han i sin tid droppede jurastudier i hjembyen Marseille for at blive professionel fodboldspiller. Nu kan timingen med levulinsyren være heldig. Arsenal ventes ikke at forny hans kontrakt i år, og selv om det rygtes, at han skifter til en USA-klub, spekuleres der i, at han helliger sig bioteknologien.

Det afviser han dog foreløbig, siger han til Financial Times:

»Forretningen vil sikkert være mit liv efter fodbold. Men lige nu er jeg fodboldspiller, og jeg drømmer om fodbold, og jeg spiser fodbold hver dag.«.