Arriva-chef: Om et årti er busser førerløse

De klassiske, lange trafikkontrakter, som Arriva indgår, er snart historie, og selskabet har indstillet sig på, at førerløs transport vil ændre forretningen totalt.

Morten Jakobsen, chef for mobility services i Arriva, har ansvaret for at udvikle selskabets nye trafikløsninger, senest DriveNow-bilerne, der kan lejes i København. Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere

I Nordjylland har borgmester i Vesthimmerlands Kommune Knud Kristensen (K) taget et kvantespring.

For at spare tid og penge på social- og sundhedspersonalets arbejdstid bag rattet, sender kommunen de første førerløse køre­tøjer på gaden allerede i år, fortalte Knud ­Kristensen med slet skjult stolthed i juli.

Der er tale om den selvkørende bus Olli, der er 3D-printet og kan medtage 12 mennesker. Dermed er en ny verden af selvkørende transportmidler en realitet herhjemme. Og det er ikke bare i et befolkningsfattigt område.

I København fastslår Morten Jakobsen, chef for mobility services i Arriva, at førerløse busser i bybilledet kommer.

»Det er uundgåeligt, at vi med tiden kommer til at se nye måder at drive den kollektive trafik på. Det betyder også, at de kontrakter på otte til tolv år, vi indgår på busdrift lige nu, formentlig udvikler sig til en ny type udbud med nye løsninger såsom førerløse biler og busser,« siger Morten Jakobsen.

Det vil i første omgang være på mindre strækninger, men i takt med at resultaterne bliver fordøjet, udvides ordningerne.

Allerede nu kører Arrivas bybiler, DriveNow, rundt i København. Det har de gjort i et år, hvor bare flere og flere københavnere benytter ­ordningen. Selv om bilen skal bestilles, hentes og styres af privatpersoner, indeholder BMWen allerede nu software, der kan slås til og få bilen til at køre stort set selv. Hindringen er lovgivning og den sidste tekniske finpudsning, inden det kan lade sig gøre, konstaterer Morten Jakobsen.

En helt forandret forretning

I dag har Arriva hundredvis af chauffører ­ansat og lever af at tage betaling for den ydelse, det som transportør er at transportere folk. Men med den førerløse teknologis indtog, vil forretningen og jobbene ændre sig.

Som udgangspunkt har Arriva et trafik­selskab, der sørger for, at kontrakterne ud­bydes, og et planlægningshold, der sætter en chauffør i en bus, fortæller Morten Jakobsen.

Men den konstruktion forsvinder. I stedet bliver den baseret på at få folk over i andre transportformer og skabe øget mobilitet mod betaling, lyder vurderingen.

»I takt med at teknologien udvikler sig, giver det nye muligheder for, hvordan vi kan drive den kollektive trafik, ligesom vi har set det i mange andre brancher. Vi går helt sikkert ­mere over i en førerløs konstruktion, hvor mandskabet forsvinder. Planlægningen er også i dag en stor ting, men i fremtiden kan det laves af en 16-årig, der har en god sans for ­algoritmer,« siger Morten Jakobsen.

Indtil videre har DriveNow ikke givet overskud, og det er en gendrivelse af argumentet, at trafiksystemerne helt ændrer sig. At der simpelt hen ikke er cool cash i teknologien, men som Morten Jakobsen påpeger, skal der et ganske lille antal ekstra ture til per bil, før det bliver en »rigtig god forretning«.

I dag kører bilerne 2,5 ture pr. dag i – Berlin er tallet ni for lignende ordninger.

DriveNow vil gå i nul, hvis man kommer op på 3,5 ture.