Arlas mærkevarer går som varmt brød i Kina og Nigeria

Arla har kraftig vækst i salget af mærkevarer i Kina, Sydøstasien og Nigeria, siger Arlas nye finansdirektør Natalie Knight. Her ser den økonomisk hårdt pressede koncern det største potentiale for at skabe en langsigtet rentabel forretning.

Foto: Thomas Lekfeldt

I en tid, hvor masser af mejeriselskaber kæmper som gale med overproduktion i Europa og tilbagegang i omsætning, har Arla Foods held med at forbedre både lønsomhed og vækst på mærkevarer især på fjerne markeder.

Den stærkeste vækst i mærkevaresalget i mængder til detailhandel og foodservice i 1. halvår 2016 sammenlignet med samme periode sidste år havde Arlas primært på de nye markeder i Asien og Afrika.

Det kunne Arlas nye finansdirektør Natalie Knight med tilfredshed i dag fastslå på et pressemøde i Aarhus.

Lande i Afrika syd for Sahara med Nigeria i spidsen samt Kina og Sydøstasien trækker i den grad væksten i Arlas mærkevarer. Og det er her Arla ser det største potentiale til at skabe en langsigtet rentabel forretning.

Mest imponerende er væksten i Kina i 1. halvår 2016. Den var på næsten 60 procent i forhold til samme periode sidste år. Arlas afrikanske forretning voksede med 30 procent.

I Mellemøsten var der en vækst i mærkevaresalget i volumen på otte procent, mens Nordamerika og Europa havde henholdsvis seks og tre procents fremgang.

De mest lønsomme produkter, herunder mærkevareprodukter som Arla, Lurpak og Castello, udgør nu næsten 45 procent af koncernens omsætning på godt 36 milliarder kr. i 1. halvår 2016.

Det vil med andre ord sige, at private label-produkter viger til fordel for mærkevareprodukter.

»Væksten i varemærker er i tråd med forventningerne. Den internationale forretning har i høj grad bidraget til det. Årsagen er primært øget salg i Afrika syd for Sahara, Kina og Sydøstasien. I Europa, hvor nogle markeder er præget af private label produkter, er væksten i vores varemærker også fortsat på trods vanskelige markedsvilkår. Og i en tid hvor priserne på verdensmarkedet sænker vores samlede omsætning, er vores strategiske varemærke-produkter afgørende, fordi de styrker kvaliteten af vores salg gennem bedre markedspositioner og øget lønsomhed i tråd med vores strategi,« siger Natalie Knight.

Arlas mål er at styrke selskabets førende positioner i Kina, USA, Nigeria, Mellemøsten og Nordafrika, målt på mængde og markedsandel.

Natalie Knight har siden årsskiftet styre finanserne i Arla. Hun kommer fra en stilling som senior vicepresident og næstkommanderende for finanser i Adidas-koncernen.

Natalie Knight er første kvinde, der rykker ind i Arlas koncernledelse. Den 1. januar 2016 afløste hun 2016 Frederik Lotz som finansdirektør. Han forlod nogle måneder før Arla til fordel for et andet topjob i Holland.