Arlas landmænd får igen et gok i nødden

Arla Foods sænker fra 3. august igen afregningsprisen på mælk. Det seneste års prisfald på råvarebørserne for mælk rammer danske mælkeproducenter hårdt. En gennemsnitsproducent har underskud på bundlinien.

Arla Minimælk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens rasende franske landmænd blokerer motorveje, senest A6- og A7-motorvejen ved Lyon, i protest mod de lave mælke- og kødpriser, får de mindst lige så økonomisk hårdt pressede danske mælkeproducenter og deres europæiske kolleger i dag endnu et gok i nødden.

Mejerikoncernen Arla Foods sænker igen afregningsprisen på mælk til godt 13.400 producenter og leverandører i Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland og Luxembourg. Årsagen er først og fremmest store prisfald på de globale råvarebørser.

Arla sænker prisen med 7,4 øre pr. kg mælk til 212,8 øre fra 3. august.

På den toneangivende råvarebørs Global Dairy Trade, GDT, er prisen på mejerivarer faldet med over 60 procent siden februar 2014.

Ved de seneste ni auktioner på Global Dairy Trade siden 17. marts i år er prisen styrtdykket. Prisen er på laveste niveau i seks år.

Den negative tendens på markedet fortsætter. På den seneste GDT auktion i midten af juli blev prisen reduceret med 10,7 procent.

»Det presser markedet yderligere,« siger Astrid Gade Nielsen, vicedirektør og leder af Arlas globale kommunikation.

Bølgen af prisfald har længe forplantet sig til de danske landmænd og deres kolleger i mejeriselskabet. Før fredagens meddelelse om prisfald i mælkeafregningen på 7,4 øre pr. liter sænkede Arla 1. juni prisen med 7,5 øre.

Med det nye prisfald er afregningen til Arlas andelshavere faldet med i alt 95,5 øre pr. liter eller omkring en tredjedel fra toppen i april 2014.

Dermed er omsætningen på en gennemsnitlig dansk kvægbedrift faldet med op mod 1,5 mio. kr. om året.

Det betyder, at 3.140 hårdt pressede mælkeproducenter i Arla kæmper med grimme underskud på bundlinien.