Arla sikrer sig milliarder til investeringer

Arlas andelshavere skal de kommende fire år spytte milliarder i koncernens pengekasse til investeringer.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arla topchef Peder Tuborgh får de kommende fire år mellem 4 og 4.5 mia. kroner ekstra at arbejde med. Det sker, efter at Arlas andelshavere i dag har besluttet at konsolidere dobbelt så mange penge i Arla, som de hidtil har været vant til.

I alt skal de 7.300 danske og svenske mælkeproducenter, der ejer Arla Foods, frem til 2015 rejse 4 til 4.5 mia. kroner.

"Det er en stor beslutning, vores ejere har truppet. Hver eneste andelshaver kunne bruge pengene hjemme på gården, men de vælger nu at investere i Arla og bakke op om selskabet og strategien for at opnå en højere mælkepris. Vi skal nu vise, at vi er tilliden værd og at pengene er godt investeret," siger adm. direktør i Arla Foods, Peder Tuborgh.

Hver andelshaver har hidtil opsparet - eller konsolideret - 5-7 danske øre pr. kg. mælk, de leverer til selskabet. Fremover vil konsolideringen være omkring 10-11 øre pr. kg. mælk. Af dem bliver 1/3 personlig, og følger andelshaveren med ud af selskabet, når han engang stopper. Resten bliver kollektiv, og bliver altså i Arla.

"Sagen er, at denne mer-investering er nødvendig for at sikre en højere indtjening til os ejere i fremtiden. Vi har ikke råd til at lade være, og vi tror på, at det er en investering i en stærk mælkepris fremadrettet," siger bestyrelsesformand i Arla, Ove Møberg.

Beslutningen blev vedtaget med et stort flertal blandt Arlas repræsentantskab, der samtidig besluttede, at selskabet skal forblive et andelsselskab uden eksterne investorer.