Arla-ost er tilbage i Mellemøstens butikker - efter Muhammedkrisen

Fire år efter, at salget af Arla-produkter gik helt i stå i Mellemøsten, er den dansk-svenske mejerigigant på vej tilbage efter Muhammedkrisen.

Under Muhammedkrisen blev der i mange mellemøstlige supermarkeder sat skilte op med opfordringer til at boykotte alle danske produkter. Foto:AFP/HASSAN AMMAR Fold sammen
Læs mere
Foto: HASSAN AMMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arla Foods er tilbage på sporet i Mellemøsten efter den totalt ødelæggende forbrugerboykot af ost, smør og fløde i regionen i 2006 og 2008.

Her omsatte mejerikoncernen for op mod tre milliarder kroner om året inden Muhammedkrisen.

Den omsætning er på vej tilbage, efter at Muhammedtegningerne og dannebrogs-afbrændingerne satte det hele i stå.

Arlas Mellemøst-direktør, Finn Hansen, fortæller fra Dubai, at det har været en lang, sej kamp at genvinde markederne, og kampen fortsætter.

Læs også: Arla går i offensiven i Mellemøsten

- Vi gik fra en milliardomsætning på omkring tre milliarder til næsten nul på få dage. Flere årtiers arbejde smuldrede, men nu er vi på vej op igen, siger Finn Hansen til Ritzau.

- Det er gået godt med at genvinde markederne i mange lande i Mellemøsten, men i Saudi-Arabien - som er Arlas største marked i regionen - er der stadig omkring 30 procent, der afviser danske varer, blandt andet af religiøse årsager, siger Finn Hansen.

Han siger dog, at de seneste salgstal er de bedste i mange år, idet salget af ost i glas i juli var på niveau med salget før Muhammedkrisen.

Arla sælger primært ost i glas, smør og fløde i regionen.

Læs også: Fødevareeksport til Mellemøsten kravler tilbage

Det omsætningstab, som Arla fik efter forbrugerboykotten, har andre internationale aktører som blandt andet Kraft og Nestlé spist sig ind på. Men de største vindere har være lokale mejerier, oplyser Finn Hansen.

I den kommende tid vil Arlas ledelse sætte den store lup på mulighederne for forretningsudvikling i Mellemøsten.

- Det er jo klart, at vi ikke har fået del i den vækst, som området generelt har haft. Men nu er vi næsten tilbage og kan vurdere de nye muligheder fra et nyt udgangspunkt, siger Finn Hansen.

/ritzau/