Arla holder fast i den gamle ejermodel

Arla Foods holder fast ved andelsmodellen frem til 2015. »Vores selskab skal kun ejes af danske og svenske landmænd,« siger Arlas næstformand, Åke Hantoft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mejerigiganten Arla Foods har droppet tanken om at tage eksterne investorer ind og omdanne andelsselskabet helt eller delvist til et aktieselskab.

Selskabets øverste politiske myndighed, repræsentantskabet, besluttede i foråret, at det alene er de 7.500 danske og svenske andelshaverne, der skal finansiere selskabets vækst frem til 2015.

Bestyrelsen havde inden da undersøgt en række finansieringsmodeller, lige fra andelsselskab til aktieselskab. F.eks. blev det kulegravet, om et aktieselskab skulle omfatte hele koncernen eller alene de internationale aktiviteter.

»Vi har vurderet, at andelsmodellen er den rigtige model for Arla frem til 2015. Vores selskab skal kun ejes af danske og svenske landmænd. Vi tror på, at mælkeproducenterne - andelshaverne - selv kan finansiere væksten. Arla har ikke brug for ekstern kapital,« fastslår mejeriselskabets svenske næstformand Åke Hantoft.

Arla, der i 2009 havde en omsætning på 46 milliarder kr., har store mål. I den nye strategi er målet at øge omsætningen til mindst 75 milliarder kr. i 2015. Og i næste måned beslutter andelshaverne, hvor stor en procentdel af det det årlige overskud i selskabet, der skal udbetales til ejerne, og hvor meget, der skal lægges ind i selskabet, dvs. til at øge egenkapitalen. På et repræsentantskabsmødet den 6.-7. oktober skal der træffes beslutning om den nøjagtige model for og størrelse af konsolideringen og finansieringen af Arlas vækststrategi.

I 2009 gik 67 procent af Arlas overskud til efterbetaling til andelshaverne og 33 procent til konsolidering i selskabet. I 2008 var tallene henholdvsis 42 procent i efterbetaling til andelshaverne og 58 procent til konsolidering.