Arla har beslaglagt ansattes pas

Op mod 600 gæstearbejdere hos mejerigiganten Arla i Saudi Arabien har fået beslaglagt deres pas, men nu er Arla klar til at levere dem tilbage.

Foto: Henning Bagger. Mejerigiganten Arla med hovedsæde i Viby ved Aarhus er kommet i modvind i Sverige, efter et TV-program har afsløret bøndernes utilfredshed med mejerikooperativet og beslaglæggelse af medarbejderes pas.
Læs mere
Fold sammen

Det svenske STVs TV-program Uppdrag Granskning afslører, at Arla i mindst ti år har beslaglagt ansatte gæstearbejderes pas.

Arla har omkring 900 ansatte i Saudi Arabien, og 600 af dem er gæstearbejdere fra fortrinsvis Asien. Gæstearbejdere i Saudi Arabien lever ofte fattigt og under trange kår.

Ifølge TV-kanalen forbyder FNs migrantarbejderkonvention, at virksomheder beslaglægger medarbejdernes pas, og Arla selv har en klar holdning til emnet. I deres etiske kodeks skriver Arla selv, at man skal følge menneskerettighederne. Herudover står der, at ingen ansatte skal være tvunget til at give sine identitetsoplysninger fra sig.

På trods af dette og en juridisk afgørelse i Saudi Arabien, der også konkluderer, at det er forbudt at inddrage passene, er Arla fortsat med at beslaglægge dem.

»Jeg synes, at det er mærkeligt, at Arla gør det her, samtidig med at man i sit eget kodeks skriver, at det er forbudt, det her må man tage alvorligt,« siger Viveka Risberg fra den svenske menneskerettighedsorganisation Swedwatch til Uppdrag Granskning.

I et tidligere interview med TV-kanalen har Arlas netop genvalgte bestyrelsesformand Åke Hantoft sagt, at han intet kender til fratagelsen af medarbejdernes pas, men nu bekræfter kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen, at TV-programmets påstand holder vand.

»Ja, vi har fulgt praksis og taget passene hos vores gæstearbejdere. Hvis de har skullet rejse eller lignende, har de selvfølgelig fået dem tilbage omgående,« siger hun til Uppdrag Granskning.

Arla oplyser til Berlingske Business, at selskabet nu er klar til at levere passene tilbage til medarbejderne, når de møder på arbejde igen. Ifølge kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen har virksomheden i en periode været i gang med at revidere de etiske retningslinjer, således medarbejderne nu får deres pas tilbage.

»Vi har vidst, at det er en praksis, der ikke flugter med, hvordan vi ellers ser det her. Derfor har vi besluttet at ændre det,« siger Astrid Gade Nielsen.

Passene blev inddraget, fordi der foreligger andre regler for arbejdsgivere i Saudi Arabien, hvor man er ansvarlig for medarbejderne på en anden måde end i Danmark, forklarer kommunikationsdirektøren.

Arlas nye retningslinje skulle være kommunikeret i begyndelsen af juni, men er nu blevet fremskyndet efter Uppdrag Gransknings henvendelse, lyder det fra Arla.