Arla fyrer 250 og skal spare milliarder

Arla Foods er så hårdt presset af den globale økonomiske krise, at de nu skærer dybt og hårdt på tværs af hele koncernen. 250 Arla-ansatte mister jobbet i dag.

Foto: Arla
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale økonomiske krise har forværret et i forvejen presset verdensmarked for mejeriprodukter. Det har sat Arlas ejere - landmændene - under et voldsomt pres. Derfor er Arla tvunget til at gennemføre yderligere omkostningsbesparelser på en milliard kroner i 2009, hvilket blandt andet indebærer opsigelse af mere end 250 medarbejdere.

Den globale recession har en stor negativ effekt på forbrugernes efterspørgsel og på priserne. Flere forbrugere er begyndt at vælge lavprisprodukter og på visse markeder helt at vælge mælk fra.

»Allerede tre måneder inde i 2009 er Arlas budget stærkt presset på grund af faldende salg, faldende indtjening og ufavorable kurser på pund og den svenske krone. Og markedet viser ingen tegn på forbedring lige foreløbigt. Vi har derfor brug for i tide at iværksætte et spareprogram i virksomheden, som betyder, at en række projekter bliver sat på stand by, vi udskyder investeringer, vi vil skære i omkostningerne til indkøb og må desværre også ty til afskedigelser,« siger administrerende direktør Peder Tuborgh.

Funktionærer fyres
De samlede besparelser forventes at blive på en milliard danske kroner og indebærer samtidig en reduktion i antallet af medarbejdere. 250 kolleger afskediges, mens 50 ledige stillinger ikke vil blive genbesat. Da Arlas produktion kører med fuld kapacitet for at håndtere den nuværende mængde råmælk, vil besparelserne i medarbejderstaben ske blandt funktionærer på Arla Foods’ kontorer i Viby, Stockholm, Leeds samt i det øvrige udland.

”Vores mål som andelsselskab er at opretholde en god mælkepris til vores andelshavere, og det har vist sig at være ekstremt svært lige siden efteråret 2008. Den 1. marts reducerede vi prisen til vores landmænd med mere end en milliard kroner. Det har sat vores ejere i en svær situation, og som konsekvens heraf risikerer vi nu at miste kommende mælkeleverandører,” forklarer Peder Tuborgh.

”Vi går lige nu ind i en periode, hvor vi er i allerhøjeste alarmberedskab. Vores altoverskyggende mål er at genskabe indtjening og forblive konkurrencedygtige. Vi skal handle meget beslutsomt for at sikre, at vi rent finansielt forbliver på sporet.”

Peder Tuborgh understreger, at spareprogrammet ikke ændrer på den kurs, der er lagt i strategi 2013, hvor både innovation, strukturforandring og opkøb samt effektiviseringer udgør hovedkomponenterne.