Arla fyrer 240

Mejeriets osteproduktion skal effektiviseres og automatiseres. Det betyder mejerilukninger i Danmark og Sverige, men også udbygning og omfattende investeringer.

Arlas direktør Peder Tuborgh (tv) skal nu gennemføre mejerilukninger i Danmark og Sverige. Det sker som del af en rationalisteringsplan. Planen omfatter dog også nye investeringer blandt andet på mejeriet i Taulov ved Fredericia. Det er Arlas bestyrelse med afgående formane Ove Møberg, der her ses sammen med Peder Tuborgh, der har vedtaget planerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stigende konkurrencepres og høje danske og svenske lønninger, får nu Arla til at fremlægge selskabets mest omfattende rationaliseringsplan i to år. Planen vil, hvis den bliver gennemført, betyde fyringer af 240 mejeriansatte i Danmark og Sverige.

Arlas bestyrelse har vedtaget at udbygge mejerierne i Nr. Vium og Taulov, samtidig med at man forventer at lukke de to danske mejerier i Klovborg og Hjørring. Derudover vil mejeriet i Falkenberg i Sverige blive lukket snarest muligt. Dermed forventer Arla at kunne fastholde et konkurrencedygtigt omkostningsniveau på markedet for såkalde "gule skæreoste":

”Det er et hårdt marked, og hvis ikke vi gør noget nu, vil det komme til at koste endnu flere arbejdspladser om nogle år. Det er selvfølgelig trist for de mange medarbejdere, som kan komme til at miste deres job, men forhåbentlig betyder det, at vi kan bevare andre job i fremtiden på Arlas mejerier i Danmark og Sverige. Samtidig vil vi kunne udnytte mælken i Sverige bedre til gavn for såvel landmænd som forbrugere,” forklarer vicedirektør i Arla Foods, Jais Valeur.

Arla vil over en treårig periode investere 615 mio. kroner i selskabets osteproduktion. Med den planlagte investering vil mejeriet i Taulov opnå en produktion på 45.000 ton ost om året. Det vil forøge kapaciteten på mejeriet med over 60 procent. Samtidig øges kapaciteten i Nr. Vium til 59.000 ton, hvilket er en stigning på 34 procent.

Det er i forbindelse med udvidelsen af mejeriet i Taulov, at Arla forventer at lukke mejerierne i Hjørring og Klovborg. Dette skal dog besluttes særskilt på et senere tidspunkt af Arlas bestyrelse.

”Vi mener, at disse ændringer vil skabe en sund fremtid for produktionen af gule skæreoste i Arla. Omkring en fjerdedel af al mælken i Arla går til gulostprodukter i dag, så det er et vigtigt forretningsområde for os, som vi hele tiden skal være i stand til at udvikle og være konkurrencedygtige på,” siger Jais Valeur.

Lukningen af det svenske mejeri i Falkenberg skyldes i følge Arla en overkapacitet på de svenske mejerier, hvilket er med til at skabe forhøjede produktionsomkostninger. Osteproduktionen fra Falkenberg skal flyttes til det danske mejeri i Nr. Vium, der over det kommende år skal udbygges for 125 millioner kroner.

Der arbejder i dag 106 på Arlas mejeri i Hjørring, 37 i Klovborg og 150 i Falkenberg. Arla forventer at oprette 10 nye arbejdspladser i Nr. Vium og 43 i Taulov.