Arla frifundet i leverandør-dom

Det var helt efter bogen, da Arla Foods i februar 2006 stoppede med at hente mælk hos en landmand på Randers-egnen og siden smed ham ud af andelsselskabet.

Læs mere
Fold sammen
Vestre Landsret har netop frifundet mejerigiganten for et erstatningskrav på 330.000 kroner fra landmanden.

Landmanden var omfattet af Arla Foods kvalitetsprogram "Arlagården" og skal for at opretholde mælkeleverancen opfylde en lang række kvalitetskrav.

I løbet af 2005 fik han flere påbud om at hæve kvaliteten, og en enkelt gang nægtede Arla at modtage mælk fra ham.

Det endelige og afgørende kontrolbesøg skulle finde sted 31. januar 2006, men da var landmanden taget til Viborg for at hente en traktor. Han påstod, at han hverken havde fået det almindelige brev eller det anbefalede brev med mødetidspunktet.Arla sendte et nyt brev, der også blev afleveret personligt til landmanden. Men også dette kontrolbesøg afviste landmanden.

Stoppede med at hente mælk
I konsekvens af dette stoppede Arla mælkeafhentningen, og han har ikke siden kunnet levere til Arla.

Han har siden solgt sin mælkekvote og krævede 330.000 kroner i erstatning. Men dem får han ikke.

Både byretten og Vestre Landsret er enig med Arla i, at landmanden har modtaget brevene fra Arla, og at han har afvist at deltage i kontrolbesøgene.

Derfor er Arla berettiget til at afvise mælken fra besætningen, og da han ikke efter det sidste kontrolbesøg har leveret mælk eller har anmodet om at blive genoptaget som leverandør, har han ikke krav på erstatning.

Efter nederlaget skal den østjyske landmand betale sagens omkostninger med i alt 45.000 kr.

RB-Børsen