Arla byder 2,4 mia. for britisk datter

Dansk-svenske Arla Foods har budt 2,4 mia. kr. for de resterende 49 procent af aktierne i det engelske datterselskab Arla Foods UK Plc. Med fuldt ejerskab håber Arla Foods at kunne levere sorte tal på bundlinjen i det britiske mejeri.

Foto: Brian Bergmann Fold sammen
Læs mere
Det dansk-svenske andelsselskab Arla Foods tilbyder 71 pence, ca. otte kr., pr. aktie for at få fingrene i de resterende 49 procent af aktierne i det britiske datterselskab Arla Foods UK Plc. Og datterselskabets bestyrelse anbefaler aktionærerne at tage imod tilbuddet. Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse, som de to parter præsenterede på børsen i London i går. Tilbudsprisen, der af analytikere i London beskrives som et rimeligt niveau for branchen, fik aktierne til at stige med mere end 20 procent i forhold til niveauet i oktober, da købsambitionerne blev kendt.

»Vi vil gøre Arla Foods UK til en lønsom forretning, og det kræver, at vi får fuld kontrol over dag-til-dag forretningen. Vi vil gerne integrere Arla Foods UK fuldt ind i Arla-koncernen, så vi kan frigive en række synergier og arbejde bedre på tværs - og det kan vi ikke, så længe Arla Foods UK agerer uafhængigt,« lyder adm. direktør Peder Tuborghs forklaring på, at Arla Foods nu hiver 2,4 mia. kr. op af kassen.

Arla Foods UK Plc. har trods pæn vækst i den 13 mia. kr. store omsætning kørt med underskud de seneste år. Det skyldes store udgifter forbundet med den fusion mellem Arla Foods og Express Dairies, der i 2003 skabte selskabet. Arla Foods håber, at man med fuldt ejerskab kan skabe sorte tal på bundlinjen - og styrke koncernen på det engelske marked, der er Arla Foods' største.

Det er tre måneder siden, at Arla Foods offentligt ytrede ønske om at gå fra en aktiepost på 51 procent til fuldt ejerskab. At buddet først kommer nu skyldes ikke mindst, at mor og datter har været uenig om, hvem der skulle tage sig af et underskud på 1,6 mia. kr. i en pensionsfond i det britiske mejeri - et problem, der ifølge Arla Foods' adm. direktør nu er fundet en »komfortabel« løsning på.

Ifølge analytikere i London skyldes Arla Foods'ønske om fuldt ejerskab ikke mindst, at Arla Foods - trods en ejerandel på 51 procent - ikke har flertal i det britiske mejeriselskabs bestyrelse.

Syv ud af 12 bestyrelsesmedlemmer er uafhængige af Arla Foods, hvilket ifølge analytikere har givet knas internt.

Peder Tuborgh afviser dog, at det manglende bestyrelsesflertal har været udslagsgivende - men medgiver, at bestyrelsen i Arla Foods UK Plc. ikke altid har set ens på tingene.

»Vi har været enige om den fundamentale drift. Men der har også været uenigheder, f.eks. om dividende-udbetaling, hvor vi mente, at flertallet i bestyrelsen var lidt for rundhåndet. Det er nok et udtryk for, at vi tænker lidt mere langsigtet end et børsnoteret selskab,« siger Peder Tuborgh. På spørgsmålet om, hvorvidt det har haft betydning, at Arla Foods var et andelsselskab og Arla Foods UK Plc. et aktieselskab lyder svaret, at »der kan være noget om det«.

Blandt andelshavere er der afdæmpede forventninger til overtagelsen.

»Vi involverede os i selskabet for tre-fire år siden, så nu sidder vi i suppedasen. Som jeg ser det, så har vi sagt A, og så må vi også sige B ved at købe resten af selskabet. For det er først, når vi ejer det hele, at vi måske kan begynde at tjene penge på det,« siger Peder Mouritsen, der er leverandør til Arla og formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter. Han forventer dog ikke, at overtagelsen bliver en guldrandet forretning for leverandørerne de første år.

Købstilbuddet skal nu godkendes på en ekstraordinær generalforsamling. Lykkes det, kan overtagelsen ske til april. Dermed vil det være det største opkøb i Arla Foods' historie.