Arla-bossen er klar med sin store plan

Arla har lanceret ny stor vækstplan, der skal løfte Arla ind i det nye årti. Topchefn Peder Tuborgh ser muligheder for en omsætning på 100 mia. kr. i 2020. »Den nye strategi er ingen revolution, men en strategisk evolution,« fastslår han.

Arlas administrerende direktør, Peder Tuborgh, har før gjort mirakler. Og han har alvor i stemmen, når han skal forklare vækstmulighederne i Arlas nye strategi, »Good Growth 2020«, som er navnet på en ny stor vækstplan, der skal løfte Arla ind i det nye årti. »Den nye strategi er ingen revolution, men en strategisk evolution,« fastslår han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

95 til 100 milliarder kr. Selv om det ikke er et egentligt mål for Arlas karismatiske og højtprofilerede koncernchef Peder Tuborgh, skulle mejeriselskabet gerne nå så høj en omsætning i 2020.

Arlas administrerende direktør har før gjort mirakler. Og han har alvor i stemmen, når han skal forklare vækstmulighederne i Arlas nye strategi, »Good Growth 2020«.

Skåret ud i pap drejer det sig for Peder Tuborgh primært at have fokus på indtjening og få værdi af mælken. Hovedmålet i strategiplanen er at banke indtjeningen på højt forædlede og lønsomme mejeriprodukter i vejret. Hans simple forklaring på det er, at Arla vil over de kommende fem år får langt flere råvarer ind på sine mejerier end hidtil.

Årsagen er, at EU har ophævet mælkekvoterne, og det giver landmændene mulighed for at producere al den mælk, de har mulighed for og råd til. Og Arla vil altså skabe mest mulig værdi af mælken, så det kan gavne indtjeningen hos både selskabet og dermed de økonomisk hårdt pressede ejere, mælkeproducenterne.

I gennemsnit producerer hver af Arlas 12.700 leverandører 1,1 mio. kg mælk årligt. Selskabets største danske mælkeproducent har således 2.000 køer med en årsproduktion på 22 mio. kg mælk.

»For mig handler det ikke om, at Arla skal lave flere industrielle bulkprodukter. Vi er rustede til at skabe innovation og værdi af al den mælk, der vil komme ind på mejerierne. Den nye strategi er ingen revolution, men en strategisk evolution,« fastslår Peder Tuborgh.

Selv om masser af landmænd i øjeblikket har det økonomisk svært på grund af elendige mælkepriser, investerer en del af dem i flere køer og udvider deres mælkeproduktion.

Mange landmænd har allerede sat fuld damp på kedlerne, efter at EU fra i år har ophævet mælkekvoterne. Det giver Arla gode muligheder for global vækst samtidig med, at ejerne kan vokse, forklarer topchefen.

I modsætning til tidligere strategier, hvor Arla øgede væksten i omsætning og indtjening ved en række opkøb og fusioner med mejerier i Tyskland, England og Belgien, har selskabet nu fokus på stærk organisk vækst, primært for at løfte indtjeningen.

»Vi skal løfte årsomsætningen fra 16-17 procent uden for Europa til over 25 procent i løbet af fem år,« siger Peder Tuborgh.

Holder hans vision om dette vækstmålet stik, vil man i 2020 se Arla omsætte for over 25 milliarder kr. på markeder uden for Europa. Det er vildt i betragtning af, at Arla i 2006 globalt omsatte for 45,5 milliarder kr, hovedsagelig i Europa og Mellemøsten.

»Vi skal både øge indtjeningen og få vores brands til at vokse. Mælken fra vore landmænd vil hjælpe Arla med at skabe den mest profitable vækst i branchen,« siger direktøren.

I Sverige er fortællingen om industriens succes bundet op på store koncerner som Ikea og Volvo, mens det i Danmark er fortællingen om koncerner som Arla, Mærsk og Novo Nordisk. Mange danskere er stolte over Arla og køber gerne selskabets produkter. Men de Arla-kritiske køber andre mærker, f.eks. Thise eller Naturmælk, fordi Arla gennem tiden har tromlet og overtaget langt over 500 små og mindre danske mejerier.

Berlingske Business satte den 52-årige Peder Tuborgh stævne på hans kontor i hovedsædet i bydelen Viby i Aarhus. Emnet var den nye strategiplan. Han er stadig tændt på opgaven om at skabe succes i Arla.

Med ham i spidsen har Arla lagt en ambitiøs vækststrategi for perioden 2016-2020. Den går som nævnt ud på, at banke selskabets indtjening i vejret og skabe værdi af mælken. Strategien bliver foldet ud på tre indsatsområder:

For det første skal der satses på tre store brands. Det er mærkerne Lurpak, Castello og Arla, der skal være med til at løfte Arla som et af verdens førende mejerier op til yderligere vækst. Som nummer to tiltag skal der fokus på vækst i otte produktkategorier og seks regioner, herunder de traditionelle markeder i Europa, der opfattes som en region.

»Men vi satser især på øget afsætning på nye vækstmarkeder. Det er først og fremmest Kina og Sydøstasien, men også Mellemøsten, Nigeria og USA skal øge vores indtjening,« fastslår Peder Tuborgh med gejst i stemmen.

Eksempelvis skal Arlas årlige omsætning i USA i løbet af de kommende fem år tredobles fra de nuværende 700 mio. kr. til over to milliarder kr. I sidste måned indledte mejerikoncernen således en stor amerikansk markedsføring med satsning på specialoste, bl.a. Arla cream cheese.

»Sidst men ikke mindst vil vi lancere et nyt effektiviseringsprogram efter at have sparet 330 euro. Arla skal i løbet af de næste fem år effektivisere og spare for 400 mio. euro, dvs. tre milliarder kr. Det kan føre til udvidelser af fabrikker, måske opførelse af et til to store mejerier på linie med Arlas supermejeri nord for London. Jeg kan ikke sætte tal på, men fyringer kan man aldrig undgå undervejs i processen. Der vil også blive ansat folk til at tage vare på mere råmælk,« siger Peder Tuborgh.

Historien om Arla er historien om andelsvirksomheden, som efter mange år med fusioner er endt med blive en stor og bundsolid multinational mejerikoncern, der for tiden og ikke mindst med den nye plan kæmper med at opnå bedre priser hos kunderne for at kunne give Arlas hårdt pressede leverandører væsentligt højere mælkepriser end i dag.

Både sidste år og i år har Arla været kraftigt påvirket stærkt faldende priser på mælk og andre mejeriprodukter, bl.a. på grund af Ruslands importforbud og faldende efterspørgsel fra Kina. Mange af Arlas 12.700 leverandører slås med at få økonomien til at hænge sammen.

Det hører til gulddrengen Peder Tuborghs fortjenester, at Arla er blevet så stor, stærk og strømlinet, som tilfældet er, siden han i 2005 afløste svenske Åke Modig som koncernchef. I 2006 lå omsætningen på 45,5 milliarder kr., mens den sidste år slog rekord med 79 milliarder kr. I første halvdel af 2015 faldt omsætningen dog med små fire procent til 38 milliarder kr. I år ventes salget at lande på 76-77 milliarder kr.

Historien om Arla er også historien om et selskab, der har overvundet Muhammed-krisen og i dag sælger mere i Mellemøsten end nogensinde før. Regionen er ubetinget blevet Arlas største og mest lønsomme marked uden for EU, fordi markedet er vokset kraftigt. Det skyldes både en stigende befolkning, som er blevet rigere og at købekraften vokser i bl.a. Saudi-Arabien, De Forende Arabiske Emirater og Oman. Og nu giver Arla den for alvor gas i Afrika og USA for at banke salget i vejret.

»Mens vi øger kræfterne i USA og Nigeria, vil vi fortsætte med at udbygge vores positioner i Europa, Mellemøsten og Kina. Vi håber også, at Rusland bliver genåbnet for eksport af mejeriprodukter fra EU,« siger Peder Tuborgh.

Arla skal nu levere en bedre samlet betaling i form af løbende afregning og efterbetaling til selskabets mælkeproducenter. Det der kaldes »Arla-indtjeningen« for råmælk skal ifølge den nye plan være tre til fem procent højere end hos konkurrenterne blandt store andelsejede europæiske mejeriselskaber kan tilbyde. Men det stiller ekstraordinært skrappe krav til Arlas indtjeningsevne.