Arla bliver ny olympisk sponsor

Der skal være færre pomfritter og flere mælkeprodukter i de danske sportshaller, når mejerigiganten fremover bliver ny national olympisk partner for Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund.

Arlas bedst kendte sponsorat er uden tvivl det 25 år lange sponsorat med det danske fodboldlandshold, som sluttede i 2011. Med det nye partnerskab med Team Danmark og DIF sigter Arla langt bredere. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arla er ny national olympisk partner for Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF). Det kaster et større millionbeløb af sig, som skal bruges til at støtte de danske topatleters jagt på ædelt metal ved OL i Rio i 2016.

Med samarbejdet føjer Arla endnu et markant sportssponsorat til listen over dem, virksomheden tidligere har været kendt for. Det bedst kendte er utvivlsomt det 25 år lange sponsorat af det danske fodboldlandshold, som sluttede i 2011.

Det var på flere parametre en succes for mejerigiganten, der i 2000 skiftede navn fra MD Foods til Arla, da selskabet fusionerede med et svensk mejeri af dette navn. Derfor faldt sponsoratet af fodboldlandsholdet sammen med, at Arla havde behov for at øge kendskabet blandt danskerne til det nye navn og virksomhedens produkter.

Sponsoratet leverede langt hen ad vejen varen, og i 2011 kunne hele 31 pct. af danskerne uhjulpet nævne, at Arla var sponsor af fodboldlandsholdet ifølge sponsorbureauet Promovators (i dag psLIVE, red.) årlige analyse af det danske sponsormarked, Sponsor-Trends. Men kendskab er meget lidt relevant for Arla i dag.

»Vi lagde sponsorstrategien om, da det ikke længere var kendskabet, der var vigtigst for os. Vi opsagde samarbejdet med fodboldlandsholdet og satsede i stedet på at bruge sponsorkronerne på tiltag, der kan fremme sundheden hos børn og unge i Danmark,« siger Jakob Knudsen, marketingdirektør i Arla.

Fra kendskab til aktiv eksponering

Det lyder måske en smule frelst, men Arla rykkede sponsorkronerne til en fond, Arla Fonden, der eksempelvis i september i fjor kunne indvie en ny madlejrskole for 6. og 7. klasser i den danske folkeskole. Det hænger tæt sammen med Arlas strategi om at flytte sine penge fra passive sponsorater til aktiv eksponering, lyder det fra Jakob Knudsen.

»Med OL-partnerskabet tager vi endnu et skridt i den retning. Partnerskabet betyder bl.a., at Arla donerer penge til både elite- og breddeidrætten og sammen med Team Danmark og DIF arbejder for at udbrede flere sunde alternativer i de danske sportshallers cafeterier,« siger han.

Og hvordan giver det mening kommercielt?

»Partnerskabet med DIF og Team Danmark er baseret på et gensidigt incitament, og på at begge parter får noget ud af at løfte opgaven i fællesskab,« siger Jakob Knudsen.

»DIF og Team Danmark sætter deres kvalitetsstempel på vores produkter og hjælper os med at få produkterne ud endnu flere steder, såsom i de danske sportshallers cafeterier. Det er der stor værdi i for os. Til gengæld giver vi et beløb tilbage til sporten per solgt enhed af vores to drikkeskyr, og det har DIF og Team Danmark selvfølgelig en interesse i,« fortsætter han.

Det betyder, at jo flere drikkeskyr, Arla sælger, desto flere penge rejses der til den danske elite- og breddeidræt.

»Det er blandt andet også derfor, vi ikke kan sætte præcise tal på beløbets størrelse endnu, for det afhænger af salget,« siger Jakob Knudsen, der dog fortæller, at det drejer sig om »et større millionbeløb«, og at samarbejdet løber frem til udgangen af 2016.

Da revisionsselskabet Deloitte i fjor blev olympisk partner fremgik det af dagspressen, at det havde en værdi af godt ti millioner kroner over en treårig periode.

Både bredde og elite

I det olympiske partnerskab vil Arla altså støtte både Team Danmark (eliten) og Danmarks Idrætsforbund (bredden) økonomisk gennem donationer fra salget af udvalgte Arla-produkter, og samarbejdet skal på den måde »komme hele sports-Danmark til gode«.

DIFs formand, Niels Nygaard, glæder sig også over det nye olympiske partnerskab med den danske fødevarekoncern.

»Når Team Danmarks diætister sammensætter kostplaner til atleter er mejeriprodukterne en fast bestanddel. Derfor var Arla et helt oplagt valg, og det er et samarbejde, som vi ser rigtig meget frem til,« siger han og fremhæver, at partnerne i fællesskab også skal kickstarte en vigtig dagsorden omkring sundhed, sport og den mad, der i dag bliver spist i sportsmiljøerne.

Tomas Pietrangeli, direktør for Arla i Danmark, ser naturligvis også frem til samarbejdet og er enig i det nødvendige i skabe en debat.

»Med partnerskabet er vi med til at støtte de allerbedste danske atleters sportslige udvikling frem mod OL i Rio i jagten på forhåbentligt mange danske medaljer. Samtidig bidrager vi til, at der rundt omkring i de danske idrætsforeninger fortsat er midler til at skabe gode og motiverende rammer for alle børn og voksne, der dyrker fællesskabet i forbindelse med sport,« siger han.

Færre fritter, tak

Et centralt element i det olympiske partnerskab er, at Team Danmark og DIF går efter at få flere Arla-produkter ud i cafeterierne i de danske sportshaller, svømmehaller og idrætsanlæg.

Arla har i skrivende stund implementeret kølere og automater med »to go«-mejeriprodukter som drikkeskyr og yoghurt-bægre i godt 35 sportshaller i Danmark.

»Som global fødevareproducent vil vi gerne tage ansvar for befolkningens sundhed og livskvalitet. Vi har dokumentation for, at danskerne faktisk gerne vil have flere sunde alternativer, når de f.eks. er i svømme- eller håndboldhallen, og vi ved, at mange af sportshallerne enten er i gang med at omlægge menuen eller er motiverede til at tage hul på det,« siger Tomas Pietrangeli.

Man kan også sige det kortere: Færre pomfritter og jumbo-burgere på menukortet i cafeterierne i de danske sportshaller, tak. Ambitionen er, at der i løbet af sponsoratets levetid skal laves aftaler med 200 sportshaller om at få Arlas »to go«-kølere og automater sat op, og at op imod 500 sportshaller vil tilbyde et udvalg af de sunde »to go«-mejeriprodukter.

»Det arbejde vil vi gerne bidrage til ved at inspirere danskerne til at træffe et godt valg og vise dem en nem vej til de sunde fødevarer – ikke mindst i forbindelse med, at de dyrker sport. Vi håber, at mange andre fødevareproducenter vil følge trop og være med til at sætte sunde produkter på menuen i de danske sportshaller,« siger han.