Arla bider negle: Regner på britisk EU-farvel

Mejerigiganten Arla holder vejret, mens den britiske premierminister David Cameron forhandler om Storbritanniens fremtid i EU torsdag og fredag i Bruxelles. Arla er småt begyndt at regne på de mulige økonomiske konsekvenser ved et EU uden briterne.

Arlas finansdirektør Natalie Knight har øjnene stift rettet mod den britiske premierminister David Cameron, der forsøger at lande en spiselig EU-aftale i Bruxelles. Arla har over 25 pct. af sin omsætning i Storbritannien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

David Cameron kommer til at arbejde for føden de næste dage.

Den britiske premierminister skal på et EU-topmøde i Bruxelles forsøge at presse så store indrømmelser ud af sine EU-partnere, at han kan vende tilbage til sit hjemland med en aftale, som de stærkt EU-skeptiske briter kan spise. Der er meget lang vej hjem for Cameron, som på forhånd har langt op til, at hans krav vil kræve ændringer af de europæiske traktater. Det er et udgangspunkt, som en række EU-lande på forhånd har afvist.

Hvis Storbritannien på et tidspunkt vælger at træde ud af EU-kredsen, peger flere analyser på, at det vil få store konsekvenser for landets økonomi. Et britisk farvel til EU vil dog også ramme landets handelspartnere og i sidste ende danske virksomheder.

Den danske mejerigigant Arla har mere end en fjerdedel af sin samlede omsætning i Storbritannien og følger derfor David Camerons færden i Bruxelles ganske nøje. Arla transporterer hvert år flere milliarder kilo mælk rundt i EU-landene og understreger, at handelshindringer vil passe meget dårligt ind i mejerikæmpens forretningsgrundlag.

»Det kræver et velfungerende EU med frie varestrømme. Når det kommer til konsekvenserne af et muligt Brexit, er det meget vanskeligt at forudse, hvad det helt præcist vil betyde for os. Fra et økonomisk synspunkt er det altafgørende, hvad kommer til at ske med det britiske pund,« siger Arlas finansdirektør Natalie Knight.

Nyhedsbureauet Bloomberg skrev i sidste uge, at et britisk exit fra EU kan sende pundet helt i kulkælderen.

»Med et Brexit vil vi stå i en situation helt uden fortilfælde - pundet kan falde meget hurtigt,« sagde Georgette Boele, der strateg ved ABN Amro i Holland til Bloomberg.

Arla er allerede begyndt at regne på en række scenarier i forbindelse med Storbritanniens mulige udtræden af EU. Natalie Knight ønsker dog ikke på nuværende tidspunkt at gå nærmere i detaljer med, hvad mejerikæmpens regneark er landet på. Der er fortsat mange ubekendte i den store ligning om briternes EU-fremtid, påpeger finansdirektøren.

»Vi følger udviklingen meget tæt, men det er meget vanskeligt for os at give et større indblik i situationen, før der er mere klarhed over, hvordan det hele lander. Vi har regnet på nogle forskellige scenarier, men det hele afhænger af, hvad der kommer ud af forhandlingerne mellem EU og Storbritannien,« siger Natalie Knight.

Hvis der lander en aftale mellem EU og Storbritannien i denne uge, er det forventningen, at David Cameron vil sende den til folkeafstemning i slutningen af juni. Der er tale om en såkaldt vejledende folkeafstemning. Det betyder, at resultatet ikke kan binde det britiske parlament. Det vil dog være et voldsomt slag mod David Camerons politiske troværdighed, hvis han nægter at lytte til vælgernes ønsker. Hvis de britiske vælgere siger »no« til sommer, er David Camerons mest sandsynlige næste skridt, at han vil rejse tilbage til EU-kredsen og kræve flere indrømmelser.

Derfor kan en kommende folkeafstemning til sommer teoretisk set blive den første af flere. Hvis David Cameron og Storbritannien i sidste ende beslutter sig for en fremtid uden EU-medlemskab, kan landet ifølge Lissabon-traktaten hurtigst komme ud to år efter, at beslutningen er blevet videreformidlet til Det Europæiske Råd.

En række europæiske storbanker har allerede advaret kraftigt imod, at Europa vil miste sin økonomiske og politiske magt, hvis briterne beslutter sig for at forlade EU-klubben. Financial Times citerede i slutningen januar en cheføkonom fra Deutsche Bank i London for at sige, at Europa »vil blive en anden divisions region« og miste sin udenrigspolitiske indflydelse i FN og andre globale organer. Samtidig forudså Deutsche Bank-økonomen, at et EU uden Storbritannien vil »forstyrre balancen« mellem Tyskland og Frankrig.

Storbritannien har i mange år været en af de allerstørste aftagere af danske varer, men sidste år dykkede den britiske import fra Danmark ganske dramatisk. Siden 1980'erne har Storbritannien ellers haft monopol på en placering i top-3 over de største danske eksportmarkeder. I 2015 er Storbritannien dog røget ned på en femteplads, da både USA og Norge er mere ivrige efter danske varer end briterne. På blot et år er den danske vareeksport til Storbritannien faldet med 18,6 pct. Det massive fald skyldes især de meget lave oliepriser.

Tyskland er den største aftager af varer fra Danmark med et samlet indkøb på 110 milliarder kr. i 2015.