Arla afliver Hirtshals Mejeri

Først tog Hirtshals Mejeri kampen op med stormejeriet Arla i både butikker og ved domstole. Siden knækkede det nordjyske mejeri halsen og måtte bede om at blive opkøbt af den tidligere ærkekonkurrent. Og nu trækker Arla så stikket helt ud på Hirtshals Mejeri.

Hirtshals Mejeri gik sammen med Arla Foods pr. 1. januar 2009, fordi det nordjyske mejeris økonomi var presset af den begyndende økonomiske krise, og siden har Arla sammen med ledelsen på Hirtshals Mejeri forsøgt at få vendt udviklingen og salgskurverne. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lille del af dansk mejerihistorier er snart ikke mere. Det lille Hirtshals Mejeri med det karakteristiske fyrtårn på mælkekartonerne producerer snart sin sidste liter mælk, og 15. april lukker og slukker mejeriet.

Det har mejeri-koncernen Arla, der overtog Hirtshals Mejeri i januar 2009, besluttet. Dermed er flere års overlevelsekamp for det landskendte lokalmejeri endegyldigt slut. 



Arla oplyser, at salget af Hirtshals-produkter er faldet kraftigt de seneste to år.  Siden begyndelsen af 2009 er salget af Hirtshals-produkter faldet 50 procent frem til i dag. I samme periode har markedsføringen af produkter fra Hirtshals Mejeri ellers været mere omfattende end nogensinde tidligere i mejeriets historie.  

Se web-TV: Verdensbanken vil have fokus på fødevarepriser


”Vi er kede af den her beslutning, men det er desværre nødvendigt. Faktum er, at færre og færre forbrugere vælger produkter fra Hirtshals Mejeri, og nu er salget faldet til så lavt et niveau, at mejeriet ganske enkelt ikke kan løbe rundt længere,” siger Ole E. Hansen, der er ansvarlig for driften af de mejerier i Arla, der fremstiller produkter til det danske marked.

Hirtshals Mejeri gik sammen med Arla Foods pr. 1. januar 2009, fordi det nordjyske mejeris økonomi var presset af den begyndende økonomiske krise, og siden har Arla sammen med ledelsen på Hirtshals Mejeri forsøgt at få vendt udviklingen og salgskurverne.

”Vi er skuffede over, at vi ikke har formået at sikre mejeriet, så det kunne fortsætte mange år fremover. Som forretning havde Hirtshals Mejeri det svært, da vi gik sammen for to år siden, og vi må konstatere, at det har været sværere end forventet at løfte mejeriet videre, selvom vi har skruet kraftigt op for markedsføringen af mejeriets produkter og sikret en mere effektiv distribution,” siger Ole E. Hansen.

At det blev netop Arla, der valgte at lukke Hirtshals Mejeri, må forventes at vække stærke følelser i den nordjyske havneby. Tilbage i 2006 kørte Hirtshals Mejeri en opsigtsvækkende sag ved domstolene mod Arla.



Arla blev i sagen kendt skyldig i at have overtrådt konkurrenceloven og blev dømt til betale en bøde på fem millioner kroner og sagens omkomstninger. Retten fandt, at Arla havde betalt dagligvarekæden Metro for at droppe Hirtshals Mejeri som leverandør. Sagen var på det tidspunkt  den hidtil største sag herhjemme, hvor et firma var anklaget for at have misbrugt sin dominerende stilling til at presse andre selskaber. Efter dommen indgik Arla og Hirtshals Mejeri forlig, hvor Arla betalte det lille mejeri et ukendt millionbeløb.

Hirtshals Mejeri har i dag 15 medarbejdere, og Arla vil nu undersøge mulighederne for ansættelse på andre Arla-mejerier.