Arktisk udviklingsbank er i støbeskeen

Der er behov for investeringer i infrastrukturprojekter i Arktis på, hvad der svarer til ca. 6.850 milliarder kr. Det vurderer det store amerikanske investeringsselskab Guggenheim Partners, der arbejder på at skabe en arktisk udviklingsbank eller udviklingsfond.

I Grønland er der blandt andet ønske om at udbygge havne, hvilket der er behov for investeringer til. Arkivfoto: Ulrik Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny økonomisk æra kan være på vej i Arktis. Vi nærmer os en situation, hvor det Arktiske Ocean næsten er isfrit om sommeren. Klimaændringer har åbnet regionen på verdens top, og vejen er banet for mere skibssejlads samt øget udvinding af olie og gas, mineraler og fiskeri.

De nye kommercielle muligheder tiltrækker investorer. For mange områder i Arktis – fra Grønland til Alaska, Canada og Finland – mangler investeringer til udbygning af bl.a. moderne havne, lufthavne og anden infrastruktur.

Alt i alt har Arktis behov for investeringer i infrastrukturprojekter på én billion dollar, eller 1.000 milliarder (1.000.000.000.000) dollar. Det svarer til cirka 6.850 milliarder kr. Det vurderer en af verdens førende investeringsselskaber Guggenheim Partners, der har hovedkontorer i Chicago og New York.

Med selskabets investeringschef Scott Minerd som en af de bærende kræfter i et nyt, privat investeringsinitiativ er der planer om at skabe en ny, stor arktisk udviklingsbank eller udviklingsfond.

Hensigten er, at banken får milliarder af dollar i startkapital. Målet er primært at investere i infrastruktur. Og ifølge Guggenheim Parters er der stor interesse for investeringer i Arktis fra pensionskasser over store statsejede investeringsfonde til forsikringsselskaber med en lang investeringshorisont.

Kapital fra en blanding af investorer

Beslutningen om, hvilken finansieringsmodel, man skal vælge at sætte i søen, er endnu i en tidlig fase. Hvis det bliver besluttet at etablere én eller flere udviklingsbanker for Arktis, ventes det, at kapitalen til langsigtede investeringer i projekter bliver en blanding af indskud fra især private investorer og låne­kapital. Hertil kommer kapital fra regeringer i de arktiske lande.

Scott Minerd er et ikon i den internationale investeringsbranche og en af verdens fø­rende investorer. Han ser enorme investeringsmuligheder især i infrastrukturpojekter i Arktis, hvilket også har gjort ham til en af hovedkræfterne i World Economic Forums arktiske »tænketank«, Global Agenda Council on Arctic, som mødes i Davos for at præsentere det nye initiativ for at fremme bæredygtig udvikling i Arktis.

Første skridt er etablering af »The Arctic Investment Protocol«, som investorer, firmaer og andre frivillige kan tilslutte sig. Ifølge Guggenheim Partners skal protokollen være en guide med principper til at fremme bæredygtig udvikling i Arktis.

Det amerikanske investeringsselskab ventes i år at fremlægge en database med store, planlagte projekter i Arktis. Guggenheim Partners vil desuden afdække de fremtidige potentielle investeringsmuligheder inden for infrastruktur i Arktis, ligesom selskabet arbejder på at skaffe kapital til investeringer i Arktis med henblik på etablering af en udviklingsbank eller udviklingsfond.

Konkrete ønsker

Grønlands planer om at udbygge lufthavne og USAs drømme om at få bygget en moderne flåde af isbrydere til Alaska kan måske blive nogle af de projekter, som en arktisk udviklingsbank kan være med til at finansiere.

Ønsket er også at lokke mange flere turister til Grønland, som har et betydeligt potentiale for øgede valutaindtægter fra turisme. Men det kræver investeringer i længere landingsbaner i bl.a. lufthavne i Ilulissat og Nuuk, der kan tage mellemstore jetfly, mener den grønlandske regering.

Formanden for Global Agenda Council on Arctic er Norges tidligere udenrigsminister, den socialdemokratiske Jonas Gahr Støre. Han præsenterer i dag i Davos sammen med bl.a. Scott Minerd i forbindelse med et pressemøde en plan for bæredygtig udvikling og dermed »the Arctic Investment Protocol« om den økonomiske udvikling i fremtidens Arktis.

Jonas Gahr Støre mener, at det er klima­ændringerne, der i stigende grad giver adgang til ressourcer og muliggør teknologisk innovation, der i disse år transformerer Arktis.

»The Arctic Investment Protocol er ikke en juridisk bindende aftale eller international konvention. Det er principper for investeringer i Arktis, som investorer frivilligt kan tilslutte sig,« siger han til Berlingske.

Ønsker om specialisering

Tidligere på måneden blev der stiftet en asiatisk udviklingsbank med en startkapital på 680 milliarder kr. De største aktionærer bliver Kina, Indien og Rusland.

»Ideerne om en arktisk udviklingsbank eller udviklingsfond er et interessant scenarie. Der findes jo allerede flere internationale finansieringsordninger, som kan være relevante for Arktis. Vi har bl.a. Den Nordiske Investeringsbank og Den Europæiske Udviklingsbank. Men jeg er bekendt med, at flere ønsker en finansieringsfacilitet, der kan specialisere sig i infrastruktur- og erhvervsprojekter i Arktis,« siger Jonas Gahr Støre.