Arkitekterne bag ARoS bliver en del af amerikansk arkitektgigant

Den anerkendte danske arkitektvirksomhed Schmidt Hammer Lassen Architects er blevet opkøbt af Perkins+Will.

Aros sammen med Officersbygningen i Århus Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Rasmussen/fotografhuset
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De står bag danske nationalklenodier som Den Sorte Diamant, ARoS og Dokk1.

Og nu skal arkitekterne i Schmidt Hammer Lassen Architects snart samarbejde med arkitekterne bag bygninger som Medical Center i Chicago og det kinesiske Shanghai Natural History Museum.

Den danske arkitektvirksomhed er nemlig blevet opkøbt af Perkins+Will. Det skriver artiktektfirmaerne i en fælles pressemeddelelse.

»Vores virksomheder har en klar fælles mission: Gennem arkitektur og design skaber vi en positiv forandring i verden og for mennesker. Vi tror begge stærkt på den transformerende og udviklende kraft i design, der imødegår nogle af de mest udfordrende sociale og miljømæssige problemer i vores tid«, siger Bjarne Hammer, stiftende partner hos Schmidt Hammer Lassen, i pressemeddelelsen.

Ifølge Børsen har amerikanerne betalt i underkanten af 200 mio. kr. for virksomheden, der har 170 ansatte, og som ventes at omsætte for 120 mio. kr. i 2018 og nå et EBIT-overskud på 6 mio. kr.

Virksomheden er ifølge avisen solgt i sin helhed til Perkins+Will, og de syv tidligere partnere i SHL er nu blevet optaget som partnere i det amerikanske selskab.

International fordel

Schmidt Hammer Lassen blev grundlagt i Danmark i 1986 og er kendt over hele verden indenfor især kulturbyggeri og offentlige vartegn, der også tæller bygninger som Katuaq Kulturcenter i Nuuk i Grønland og Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Virksomheden vandt for nylig en international konkurrence om at designe verdens største bibliotek - det 115.000 kvadratmeter store Shanghai East Library - og arbejder i øjeblikket også på udviklingen af Monroe Blocks, som er virksomhedens første projekt i USA.

Den danske arkitektvirsomhed ser da også en stor international fordel i samarbejdet med Perkins+Will, der har en global platform, og som nu giver danskerne adgang til ressourcer og ekspertise som ny forskning og viden.

»Det er en fantastisk mulighed«, siger Schmidt Hammer Lassens adm. direktør, Bente Damgaard, der ifølge Børsen fortsætter som CEO.

Både Schmidt Hammer Lassen og Perkins+Will har desuden stort fokus på bæredygtighed og ønsker begge at bidrage positivt til en forbedring af miljø og sundhed ved at reducere​​ udledning af skadelige drivhusgasser, der forårsager klimaforandringer. Virksomhederne har tilsammen designet hundredevis af projekter, der opfylder eller overgår internationale standarder for bæredygtigt byggeri.

»Bæredygtighed er en del af vores DNA - hos både Perkins+Will og Schmidt Hammer Lassen. Det er blot endnu et eksempel på synergien mellem vores virksomheder, og på hvorfor dette partnerskab giver så god mening«, siger Bente Damgaard