Arkitekter brænder fingrene i Kina

Danske tegnestuer tjener stort set ingen penge på verdens største byggeplads, selv om de har skruet op for eksporten under den hjemlige krise. Men der er undtagelser, som får del i Kinas byggeboom.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sats på Kina, lyder budskabet igen og igen til danske virksomheder, og samhandlen med riget i midten vokser år for år.  Alligevel henter danske arkitekter stort set ingen omsætning i verdens mest folkerige nation og formentlig travleste byggeplads, selv om tegnestuerne har skruet op for eksporten under de seneste års dvale i det hjemlige byggeri.

- Det kinesiske marked er præget af enkeltstående opgaver. Det er et meget svært marked at klare sig på, og de reelle honorarer herfra er begrænsede. Flere af de tegnestuer, som har prøvet sig i Kina, har tabt penge og trukket sig ud igen. Uden en lokal samarbejdspartner er det svært at få et ben til jorden, siger Christian Lerche, direktør for brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder.

Læs fra Berlingske om Ritt Bjerregaards nye job som eksportambassadør i Kina

Satser på naboer

Som omtalt i en brancheanalyse i torsdagens udgave af ErhvervsBladets ugemagasin har arkitekterne - efter en dyb nedtur for den hjemlige byggebranche - ellers bestræbt sig på at skaffe arbejde udefra. Og sidste år stod eksporten for 16 procent af salget – en stigning på to procentpoint fra de to foregående år.

- Eksporten sker især til vores nærmeste naboer, Norge, Sverige og Tyskland. Der er også en del opgaver i Mellemøsten, mens resten af verden er mere spredt fægtning, forklarer Christian Lerche. 

Læs også fra evb.dk:

Danske arkitekter bag norsk milliard-sygehus

Danmark kan få del i byggeboom hos naboerne

På det kinesiske marked er den internationale konkurrence meget hård, kultur og sprog er meget anderledes, og så har kineserne selv hundredetusinder af højtuddannede – men sjældent højt lønnede – eksperter, også arkitekter, designere og ingeniører.

Kun Kina

Blandt undtagelserne i branchen er Vesterbro-tegnestuen RH Arkitekter, som i dag henter 15-20 procent af sin omsætning på godt 20 millioner i Kina. Her har firmaet valgt at lægge alle sine eksportkræfter.

Foden blev sat i døren, da arkitektfirmaet for et par år siden vandt en konkurrence om et luksushotel. Siden blev vejen banet til gode kontakter af et samarbejde med den kinesiskfødte lokalpolitiker Heidi Wang (repræsenterer Liberal Alliance i København).

- I øjeblikket lægger kineserne vægt på den skandinaviske livsstil, så der er bestemt muligheder. Det er også sundt for fagligheden herhjemme, fordi tingene altid er i større skala. I øjeblikket har vi en opgave med et plejehjem med 3.000 indbyggere, så det er nærmest en hel lille by, siger partner og administrerende direktør Arne Hansen.

Næste skridt for RH Arkitekter er at få fast bemanding på det lille Kina-kontor, der hidtil har været besat af medarbejdere, som i perioder var udsendt fra Danmark.

RH Arkitekter er blandt de tegnestuer, som de seneste år har klaret sig allerbedst ifølge en brancheanalyse udarbejdet af Berlingske Research og ErhvervsBladet. Få adgang til analysen her

Læs hele temaet om arkitekter i torsdagens udgave af ErhvervsBladets ugemagasin