Arkitekt revser ny IKEA-plan: Det bliver en introvert klods

Det er en dårlig ide, at Københavns Kommune ændrer den tidligere lokalplan for at gøre plads til et IKEA-varehus ved Dybbølsbro, mener arkitekt.

Foto: Nikolai Linares. Byggepladsen ved Dybbølsbro og Fisketorvet i København. Planen er at her skal der bygges en IKEA, men der bliver kun plads til halvt så mange parkeringspladser som i IKEA's andre butikker.
Læs mere
Fold sammen

Københavnerne kunne med den oprindelige lokalplan 485 se frem til grønne områder og fem bolig- og kontorbyggerier ved Kalvebod Brygge.

Men det er nu fortid.

I stedet skal der bygges et kæmpe IKEA-varehus ved Dybbølsbro i hjertet af København, og lokalplanen skal derfor ændres, fortæller teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).

»Vi laver en ny, fordi virkeligheden forandrer sig. Når perspektiverne ændres, og der er nogle andre, der gerne vil lave et nyt projekt, så overvejer vi, om ikke det er en god ide,« siger han til Berlingske Business.

»Det er enormt interessant med en by-IKEA. At man laver en IKEA, som i høj grad bliver cykelorienteret, er også et udtryk for, at IKEA gerne vil være københavnske, og det er et enormt spændende perspektiv,« fortsætter borgmesteren.

Den nye lokalplan, der omfatter IKEAs kæmpe varehus, falder ikke i god jord hos alle. Arkitekt Kristine Jensen, der står bag Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, peger på problemerne ved planen.

»Jeg synes, det er et stort problem, at man ændrer det til et handelsområde, der vil generere en masse trafik for nærområdet. Andet bliver det ikke. Det kan godt være, at det bliver lettere at komme til IKEA for københavnerne, men der bliver også meget trafik,« siger hun og fortsætter:

»Det er jo et skønt sted lige ved vandet, men det potentiale udnytter man slet ikke, når man bygger en introvert klods som IKEA.«

Arkitekten ser hellere, at området omkring Kalvebod Brygge bliver brugt til at bygge flere boliger i.

»Det er et smart sted at bygge boliger, fordi det er et af de tætteste steder, man kan komme til at boligudvide i nærheden af København. Man kan endda få rigtig mange boliger op at stå i sådan et område,« fortæller Kristine Jensen.

IKEA må vente indtil 2016, før de kan sætte gang i kranerne og påbegynde byggeriet. Først skal Københavns Kommune nemlig godkende planerne.