Arkitekt og altmuligmand

Spektakulære siloboliger på Nordhavn har bragt Morten Boll i søgelyset efter flere år som selvstændig projektudvikler. Den tidligere NCC-direktør er også tømrer og arkitekt og ser faglig alsidighed som sin styrke.

Morten Boll har tidligere været med til at omdanne Torpedohallen på Holmen til eksklusive lejligheder. Nu vil han gøre det samme med en gammel grovvaresilo på Nordhavn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Mit speciale er nok, at jeg både er håndværker, har været rådgiver og har arbejdet som bygherre og entreprenør. Som arkitekt kan jeg straks se tingene rumligt, og jeg ser samtidig forretningen i rumligheden. Jeg kan både stå ude på en byggeplads halv syv om morgenen og være til møde med banken med jakke og slips. Jeg har været hele vejen rundt og kan koble tingene sammen.«

Sådan beskriver Morten Boll det branchekendskab, han har opbygget gennem tre-et-halvt årti og har udnyttet de seneste godt fem år i enmandsfirmaet Boll+, der minder om en blandet landhandel for ejendomme.

Under finanskrisen har han udviklet mindre boligprojekter i Storkøbenhavn og færdiggjort byggerier, som var strandet hos banker.

Han har givet råd om at købe, sælge, udvikle og drive ejendomme, han har foretaget vurderinger og formidlet kapital til projekter, og han ejer selv bygninger.

Meget er foregået i partnerskab med andre, og stort set alt er hidtil sket under mediernes radarer.

Det blev imidlertid ændret, da Berlingske Business i sidste uge kunne fortælle om et af de hidtil mest spektakulære projekter i Nordhavn: ombygningen af en tidligere grovvaresilo til 80 eksklusive lejligheder til samlet over 300 millioner kroner.

Mange af boligerne får udsigt over Øresund og hovedstaden, og projektet bliver udviklet og færdiggjort over de næste to år i partnerskab med 2L Holding. Det er ejet af finans- og ejendomsmændene Lau Kristensen og Lars-Erik H. Christensen, som i deres yngre dage tjente en formue på at sælge Christianshavns Video-kæden til Blockbuster.

»Normalt går byggeretterne til større selskaber, så jeg er glad for, at By & Havn har udvist tillid til mig og til, at projektet kan bevare den gamle bygning. Siloen kan ses fra den eksisterende Århusgade inde på Østerbro, så der er specielle krav til netop dette projekt,« siger Morten Boll.

Også i NCC-årene var han involveret i at genbruge gamle bygninger, ikke mindst på Holmen. Eksempelvis blev Motortorpedobådshallen på den gamle flådestation omdannet til eksklusive boliger.

Samarbejdet med 2L Holding udspringer fra Holmen, hvor firmaet har investeret i flere byggerier, herunder Masteskurene, hvor det selv har kontorer – og har Morten Boll som en af lejerne.

Morten Bolls tilknytning til byggeri og ejendomme begyndte i de sene 1970ere, da han kom i lære som tømrer. Da lærebrevet var hjemme, var tiderne dårlige, så han drog til USA som tømrersvend.

Atter tilbage i Danmark kastede han sig over bøgerne og blev først byggetekniker, siden arkitekt. Studierne skulle kombineres med jævnligt fuldtidsarbejde, for han og ungdomskæresten havde fået to børn.

Som færdig arkitekt emigrerede Morten Boll og familien til Californien. Svigermoren er amerikansk født, og hustruens tre søskende bor i USA.

Familien savnede dog Danmark, og Morten Boll fik efter flere år som selvstændig i USA job på en dansk tegnestue. Han kunne ikke blive partner dér og prøvede i stedet noget helt andet: Hos Alm. Brand, landets fjerdestørste forsikringskoncern, skulle han holde styr på en portefølje af ejendomme, inklusive en masse mursten, som var fulgt med købet af Utrecht-selskabet.

Nogle år senere kom han til NCC og havnede i øverste lag af direktører med ansvar for projektudvikling og meget andet.

Der blev bygget løs, men fra toppen i 2007 gik det brat ned ad bakke.

»Boligomsætningen var faldet meget, så NCC skulle rykke tættere sammen og slå enheder sammen. Sideløbende havde jeg investeret i ejendomme, som krævede mere tid, så vi lavede en aftale, der sikrede mig en god base for at gå i gang som selvstændig.«

I fritiden foretrækker Morten Boll jagt og fysiske aktiviteter med fart over feltet. Han spiller tennis og squash, og når disse linjer bliver læst, er han rejst ud til en gammel kammerat i Indien for at dyrke kitesurfing.